Wykonanie
Pyszne, proste i szybkie w przygotowaniu mini pączki z
twarogiem, oprószone
cukrem pudrem to karnawałowe smakołyki, które mimo swojej kaloryczności są prawdziwą ucztą dla podniebienia a w zbliżający się wielkimi krokami tłusty czwartek będą strzałem w dziesiątkę.
składniki na około 25-30 sztuk1,5 szklanki
mąki pszennej300 g
twarogu półtłustego2
jajka5 łyżek
cukru4 łyżki
śmietany 18%3 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soliolej do smażenia
cukier puderprzepisDo miski wsypujemy przesianą
mąkę, dodajemy przeciśnięty przez praskę lub zmielony w maszynce
twaróg, wbijamy
jajka, dodajemy
śmietanę,
cukier,
proszek do pieczenia oraz szczyptę
soli. Łyżką łączymy wszystkie składniki a następnie dłonią krótko zagniatamy ciasto ( ciasto powinno
mieć lepką konsystencję).Lekko zwilżonymi dłońmi formujemy z ciasta niewielkie kuleczki, odrobinę większe od
orzecha włoskiego, po czym smażymy je z każdej strony, partiami w garnku ze sporą ilością rozgrzanego tłuszczu na złoto- brązowy kolor.Usmażone pączki wyjmujemy łyżką cedzakową i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Gotowe pączki obficie posypujemy
cukrem pudrem.