ßßß
Składniki:150 g jogurtu naturalnego2/3 szklanki oleju2 szklanki mąki pszennej1 szklanka cukru4 jajka3 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta solicukier puder do posypania ciastaPrzygotowanie:Ciasto jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Wszystkie składniki (w temperaturze pokojowej) po kolei łączymy miksując na średnich obrotach. Wsypujemy do przygotowanej miski mąkę, cukier, szczyptę soli i 3 łyżeczki proszku do pieczenia. Następnie dodajemy jajka, jogurt. Miksujemy. Na końcu dodajemy olej. Miksujemy jeszcze z 3-4 minuty. Całość przelewamy do przygotowanej formy (wysmarowana tłuszczem, obsypana mąką). Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 40-45 minut (do tzw. suchego patyczka). Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem. Uwaga! ciasto należy piec w większej formie. Nie pieczemy go w keksówkach.Smacznego