Wykonanie
Gdy nie masz czasu ani ochoty na wymyślne wypieki, ta propozycja będzie idealna. Proste ciasto
jogurtowe nadaje się zarówno na "coś słodkiego do
kawki", jak i poczęstunek dla gości. Nie musimy mu poświęcić zbyt wiele czasu, a efekty są zdumiewająco dobre. Oczywiście chodzi mi tu głównie o walory smakowe - lekkie, puszyste, delikatne ciasto. Przepis znam już od dobrych kilku lat, a że w mojej lodówce zawsze jest spory zapas
jogurtów, to ciasto to jest częstym gościem na moim
stole.
Składniki:150 g
jogurtu naturalnego2/3 szklanki
oleju2 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
cukru4
jajka3 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
solicukier puder do posypania ciastaPrzygotowanie:Ciasto jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Wszystkie składniki (w temperaturze pokojowej) po kolei łączymy miksując na średnich obrotach. Wsypujemy do przygotowanej miski
mąkę,
cukier, szczyptę
soli i 3 łyżeczki
proszku do pieczenia. Następnie dodajemy
jajka,
jogurt. Miksujemy. Na końcu dodajemy
olej. Miksujemy jeszcze z 3-4 minuty. Całość przelewamy do przygotowanej formy (wysmarowana tłuszczem, obsypana
mąką). Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 40-45 minut (do tzw. suchego patyczka). Wystudzone ciasto można posypać
cukrem pudrem. Uwaga! ciasto należy piec w większej formie. Nie pieczemy go w keksówkach.Smacznego