Wykonanie
Pin It
Przepis na te proste i przepyszne placuszki znalazłam na blogu Kwestia smaku . Są w sam raz na słodki podwieczorek lub śniadanie. Możemy je przygotować dosłownie w w kilka chwil.Składniki:250 g
jogurtu naturalnego3
jajka2 łyżki
oleju roślinnego1 1/3 szklanki
maki pszennej2 łyżki
cukru2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczeniamała szczypta
solikilka
truskawek pokrojonych w plasterki
cukier puder do posypania
olej do smażeniaWykonanie:Do miski wrzucamy
jajka,
cukier,
jogurt i
olej, miksujemy. Następnie dodajemy przesianą
mąkę,
proszek do pieczenia i
sól. Ponownie miksujemy, aż do momentu uzyskania jednolitego ciasta.Rozgrzewamy patelnię z odrobina
oleju, nakładamy po łyżce ciasta. Musimy pamiętać, że placuszki nam urosną w trakcie smażenia. Nakładamy więc ciasto w odpowiednich odstępach, żeby placki się nie stykały ze sobą.Gdy urosną układamy na nich plasterki
truskawek wpychając lekko
owoce w ciasto. Przekładamy je
potem na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę, aż się przyrumienią.Podajemy ciepłe, posypane
cukrem pudrem.