Wykonanie
Letnie smaki - do nich możemy zaliczyć placuszki z
truskawkami. Przekąska idealna na deser czy na kolację. Mało pracy, a efekt znakomity. Polecam.
Składniki:- 250 g
jogurtu greckiego lub naturalnego,- 2 duże
jajka,- 2 łyżki
oleju roślinnego,- 2 - 3 łyżki
cukru,- 1 i 1/3 szklanki
mąki pszennej,- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia,- szczypta
soli,- kilka
truskawek,-
cukier puder.Sposób wykonania:W misce miksujemy
jogurt z
jajkami i
olejem. Dodajemy
cukier, przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
sól. Wymieszać lub zmiksować do połączenia się składników w gładką i jednolitą masę. Rozgrzać patelnię (np. naleśnikową lub inną z nieprzywierającą powłoką) i nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka zachowując odstępy (placki urosną podczas smażenia, więc jednorazowo można smażyć ich 4 sztuki). Placki smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (około 2,5 minuty). Gdy placki podrosną (mniej więcej w drugiej połowie smażenia) włożyć w każdego placka po 2 grubsze plasterki
truskawki. Przewrócić placki na drugą stronę i smażyć do zrumienienia, przez około 2,5 minuty lub trochę krócej. Przed smażeniem następnej partii placków patelnię dobrze jest wyczyścić ręcznikiem papierowym lub gąbką.Na talerzu posypać
cukrem pudrem.