ßßß Cookit - przepis na Jogurtowe placuszki z truskawkami

Jogurtowe placuszki z truskawkami

nazwa

Wykonanie

Letnie smaki - do nich możemy zaliczyć placuszki z truskawkami. Przekąska idealna na deser czy na kolację. Mało pracy, a efekt znakomity. Polecam.
Składniki:
- 250 g jogurtu greckiego lub naturalnego,
- 2 duże jajka,
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- 2 - 3 łyżki cukru,
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- kilka truskawek,
- cukier puder.
Sposób wykonania:
W misce miksujemy jogurt z jajkami i olejem. Dodajemy cukier, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sól. Wymieszać lub zmiksować do połączenia się składników w gładką i jednolitą masę. Rozgrzać patelnię (np. naleśnikową lub inną z nieprzywierającą powłoką) i nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka zachowując odstępy (placki urosną podczas smażenia, więc jednorazowo można smażyć ich 4 sztuki). Placki smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (około 2,5 minuty). Gdy placki podrosną (mniej więcej w drugiej połowie smażenia) włożyć w każdego placka po 2 grubsze plasterki truskawki. Przewrócić placki na drugą stronę i smażyć do zrumienienia, przez około 2,5 minuty lub trochę krócej. Przed smażeniem następnej partii placków patelnię dobrze jest wyczyścić ręcznikiem papierowym lub gąbką.
Na talerzu posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://tygryski-to-lubia.blogspot.com/2015/07/jogurtowe-placuszki-z-truskawkami.html