ßßß
Składniki:- 250 g jogurtu greckiego lub naturalnego,- 2 duże jajka,- 2 łyżki oleju roślinnego,- 2 - 3 łyżki cukru,- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej,- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,- szczypta soli,- kilka truskawek,- cukier puder.Sposób wykonania:W misce miksujemy jogurt z jajkami i olejem. Dodajemy cukier, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sól. Wymieszać lub zmiksować do połączenia się składników w gładką i jednolitą masę. Rozgrzać patelnię (np. naleśnikową lub inną z nieprzywierającą powłoką) i nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka zachowując odstępy (placki urosną podczas smażenia, więc jednorazowo można smażyć ich 4 sztuki). Placki smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (około 2,5 minuty). Gdy placki podrosną (mniej więcej w drugiej połowie smażenia) włożyć w każdego placka po 2 grubsze plasterki truskawki. Przewrócić placki na drugą stronę i smażyć do zrumienienia, przez około 2,5 minuty lub trochę krócej. Przed smażeniem następnej partii placków patelnię dobrze jest wyczyścić ręcznikiem papierowym lub gąbką.Na talerzu posypać cukrem pudrem.