Wykonanie
Pyszne, mięciuteńkie i delikatne placuszki.
Jogurt z powodzeniem możecie zastąpić
maślanką a
truskawki innymi
owocami - np
rabarbarem,
bananami lub
jabłkami. Idealne na niespieszne niedzielne śniadanie ze szklanka
mleka lub koktajlu (klik). Przepis na placuszki znalazłam na Kwestii smaku . Polecam bardzo :)Składniki:250g
jogurtu greckiego, naturalnego lub
maślanki2
jajka2 łyżki
oleju2-3 łyżki
cukruszczypta
soli2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 i 1/3 szkl
maki pszennejponadto:kilkanaście
truskawek (obrane i pokrojone w plastry)
cukier puder do oprószeniawykonanie tradycyjne:Wszystkie płynne składniki zmiksować, dodać sypkie i zmiksować raz jeszcze na gładko. Na rozgrzanej teflonowej patelni kłaść łyżką ciasto (max 4 placuszki gdyż rosną przy pieczeniu). Smażyć na małym ogniu. Gdy już się ładnie zetną ułożyć po dwa plastry
truskawek na każdym z nich, a następnie przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze chwilkę. Zdejmować z patelni
łopatką (dobrze jest każdorazowo przetrzeć patelnię ręcznikiem papierowym lub drewnianą
łopatką, gdyż podsmażone
truskawki zostawiają ślad ;) Podawać oprószone
cukrem pudrem lub polane
miodem :)wykonanie thermomix:Do naczynia włożyć
jogurt,
jajka i
olej - zmiksować 7s/obr6. Wsypać
mąkę,
cukier,
sól i
proszek do pieczenia. Zmiksować 7s/obr.6 Na rozgrzanej teflonowej patelni kłaść łyżką ciasto (max 4 placuszki gdyż rosną przy pieczeniu). Smażyć na małym ogniu. Gdy już się ładnie zetną ułożyć po dwa plastry
truskawek na każdym z nich, a następnie przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze chwilkę. Zdejmować z patelni
łopatką (dobrze jest każdorazowo przetrzeć patelnię ręcznikiem papierowym lub drewnianą
łopatką, gdyż podsmażone
truskawki zostawiają ślad ;) Podawać oprószone
cukrem pudrem lub polane
miodem :) Smacznego :)