Wykonanie
            
Pyszne, mięciuteńkie i delikatne placuszki. 
Jogurt z powodzeniem możecie zastąpić 
maślanką a 
truskawki innymi 
owocami - np 
rabarbarem, 
bananami lub 
jabłkami. Idealne na niespieszne niedzielne śniadanie ze szklanka 
mleka lub koktajlu (klik). Przepis na placuszki znalazłam na Kwestii smaku . Polecam bardzo :)Składniki:250g 
jogurtu greckiego, naturalnego lub 
maślanki2 
jajka2 łyżki 
oleju2-3 łyżki 
cukruszczypta 
soli2 łyżeczki 
proszku do pieczenia1 i 1/3 szkl 
maki pszennejponadto:kilkanaście 
truskawek (obrane i pokrojone w plastry)
cukier puder do oprószeniawykonanie tradycyjne:Wszystkie płynne składniki zmiksować, dodać sypkie i zmiksować raz jeszcze na gładko. Na rozgrzanej teflonowej patelni kłaść łyżką ciasto (max 4 placuszki gdyż rosną przy pieczeniu). Smażyć na małym ogniu. Gdy już się ładnie zetną ułożyć po dwa plastry 
truskawek na każdym z nich, a następnie przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze chwilkę. Zdejmować z patelni 
łopatką (dobrze jest każdorazowo przetrzeć patelnię ręcznikiem papierowym lub drewnianą 
łopatką, gdyż podsmażone 
truskawki zostawiają ślad ;) Podawać oprószone 
cukrem pudrem lub polane 
miodem :)wykonanie thermomix:Do naczynia włożyć 
jogurt, 
jajka i 
olej - zmiksować 7s/obr6. Wsypać 
mąkę, 
cukier, 
sól i 
proszek do pieczenia. Zmiksować 7s/obr.6 Na rozgrzanej teflonowej patelni kłaść łyżką ciasto (max 4 placuszki gdyż rosną przy pieczeniu). Smażyć na małym ogniu. Gdy już się ładnie zetną ułożyć po dwa plastry 
truskawek na każdym z nich, a następnie przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze chwilkę. Zdejmować z patelni 
łopatką (dobrze jest każdorazowo przetrzeć patelnię ręcznikiem papierowym lub drewnianą 
łopatką, gdyż podsmażone 
truskawki zostawiają ślad ;) Podawać oprószone 
cukrem pudrem lub polane 
miodem :) Smacznego :)


