Wykonanie
Lubię takie śniadania, powolne, ale jednocześnie szybkie i nie specjalnie czasochłonne. Gdy zobaczyłam ten przepis u Asi od razu wiedziałam, że muszę go wypróbować. Uwielbiam wszelkiego rodzaju placki, racuchy, a gdy mają dodatek
owoców to smakują jeszcze bardziej. Przepis na te placki
jogurtowe z
truskawkami wykorzystywałam już wiele
razy, ale zawsze brak czasu na sfotografowanie, ale wreszcie się udało. Można oczywiście dodatki modyfikować według gustu i humoru. Ja już robiłam je z
truskawkami,
bananami, kawałkami
czekolady i na jeszcze wiele innych sposobów. Można dodać
truskawki tak jak w przepisie w trakcie smażenia, bądź od razu pokrojone do ciasta. Można użyć
owoców mrożonych, ale teraz jest sezon na świeże, więc takie polecam szczególnie. Idealnym uzupełnieniem takiego śniadania jest dobry humor, rodzinne towarzystwo,
kawa i czasem odrobina
bitej śmietany.
Składniki, cytuję za
Asią:– 250 g
jogurtu greckiego lub naturalnego;– 2 duże
jajka;– 2 łyżki
oleju– 2 – 3 łyżki
cukru– 1 i 1/3 szklanki
mąki pszennej– 2 łyżeczki
proszku do pieczenia– mała szczypta
soli– kilka
truskawekWykonanieW misce wymieszać lub zmiksować
jogurt z
jajkami i 2 łyżkami
oleju, dodać
cukier,
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia i
solą. Wymieszać lub zmiksować do połączenia się składników w gładką i jednolitą masę.Rozgrzać patelnię (np. naleśnikową lub inną z nieprzywierającą powłoką) i nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka zachowując odstępy (placki urosną podczas smażenia, więc jednorazowo można smażyć ich 4 sztuki). Placki smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (około 2 , 5 minuty).Gdy placki podrosną (mniej więcej w drugiej połowie smażenia) włożyć w każdego placka po 2 grubsze plasterki
truskawki.Przewrócić placki na drugą stronę i smażyć do zrumienienia, przez około 2 , 5 minuty lub trochę krócej. Przed smażeniem następnej partii placków patelnię dobrze jest wyczyścić ręcznikiem papierowym lub gąbką.Posypać
cukrem pudremSmacznego