ßßß
 
            
         Składniki, cytuję za Asią:– 250 g jogurtu greckiego lub naturalnego;– 2 duże jajka;– 2 łyżki oleju– 2 – 3 łyżki cukru– 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej– 2 łyżeczki proszku do pieczenia– mała szczypta soli– kilka truskawekWykonanieW misce wymieszać lub zmiksować jogurt z jajkami i 2 łyżkami oleju, dodać cukier, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszać lub zmiksować do połączenia się składników w gładką i jednolitą masę.Rozgrzać patelnię (np. naleśnikową lub inną z nieprzywierającą powłoką) i nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka zachowując odstępy (placki urosną podczas smażenia, więc jednorazowo można smażyć ich 4 sztuki). Placki smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (około 2 , 5 minuty).Gdy placki podrosną (mniej więcej w drugiej połowie smażenia) włożyć w każdego placka po 2 grubsze plasterki truskawki.Przewrócić placki na drugą stronę i smażyć do zrumienienia, przez około 2 , 5 minuty lub trochę krócej. Przed smażeniem następnej partii placków patelnię dobrze jest wyczyścić ręcznikiem papierowym lub gąbką.Posypać cukrem pudremSmacznego
Składniki, cytuję za Asią:– 250 g jogurtu greckiego lub naturalnego;– 2 duże jajka;– 2 łyżki oleju– 2 – 3 łyżki cukru– 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej– 2 łyżeczki proszku do pieczenia– mała szczypta soli– kilka truskawekWykonanieW misce wymieszać lub zmiksować jogurt z jajkami i 2 łyżkami oleju, dodać cukier, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszać lub zmiksować do połączenia się składników w gładką i jednolitą masę.Rozgrzać patelnię (np. naleśnikową lub inną z nieprzywierającą powłoką) i nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka zachowując odstępy (placki urosną podczas smażenia, więc jednorazowo można smażyć ich 4 sztuki). Placki smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (około 2 , 5 minuty).Gdy placki podrosną (mniej więcej w drugiej połowie smażenia) włożyć w każdego placka po 2 grubsze plasterki truskawki.Przewrócić placki na drugą stronę i smażyć do zrumienienia, przez około 2 , 5 minuty lub trochę krócej. Przed smażeniem następnej partii placków patelnię dobrze jest wyczyścić ręcznikiem papierowym lub gąbką.Posypać cukrem pudremSmacznego