Wykonanie
Sezon na
truskawki staramy się w naszym domu wykorzystać maksymalnie, zajadając je codziennie - zazwyczaj świeże i bez dodatków, ale czasem także (rzecz jasna) ze
śmietaną i
cukrem :) Wiem że tuczące. Jestem jednak zdania, że pewne smaki są po prostu niezastąpione, a do takich należy z całą pewnością połączenie
truskawek i
śmietany. Jednak żeby też coś urozmaicić, wykorzystałam dziś
truskawkowy dobrobyt na pyszne muffinki nadziane soczystą czerwienią. Serdecznie polecam, bo przygotowanie to chwila, a radości i smaku cała moc !
Składniki :1 i 1/2 szklanki
mąki pszennejduża szczypta
soli2
jajka3/4 szklanki
cukru pudru3 łyżeczki
proszku do pieczeniaskórka otarta z połowy
cytryny1 łyżka pasty waniliowej1/2 szklanki
maślanki1/3 szklanki
olejuświeże
truskawkiPrzygotowanie:
Mąkę mieszam z
cukrem i
solą i
proszkiem do pieczenia w jednej misce, w drugiej mieszam
jajka z
olejem,
maślanką,
skórką z cytryny i pastą
waniliową. Mokre składniki wlewam do suchych i mieszam łyżką do momentu, gdy się połączą.Do foremek wyłożonych papilotkami nakładam po łyżeczce ciasta, po czym układam na nim po jednej niewielkiej
truskawce. Dokładam ciasto do 3/4 wysokości foremek. Piekę 25 minut w temperaturze 220 stopni C.