Wykonanie
            Sezon na 
truskawki staramy się w naszym domu wykorzystać maksymalnie, zajadając je codziennie - zazwyczaj świeże i bez dodatków, ale czasem także (rzecz jasna) ze 
śmietaną i 
cukrem :) Wiem że tuczące. Jestem jednak zdania, że pewne smaki są po prostu niezastąpione, a do takich należy z całą pewnością połączenie 
truskawek i 
śmietany. Jednak żeby też coś urozmaicić, wykorzystałam dziś 
truskawkowy dobrobyt na pyszne muffinki nadziane soczystą czerwienią. Serdecznie polecam, bo przygotowanie to chwila, a radości i smaku cała moc !




Składniki :1 i 1/2 szklanki 
mąki pszennejduża szczypta 
soli2 
jajka3/4 szklanki 
cukru pudru3 łyżeczki 
proszku do pieczeniaskórka otarta z połowy 
cytryny1 łyżka pasty waniliowej1/2 szklanki 
maślanki1/3 szklanki 
olejuświeże 
truskawkiPrzygotowanie:
Mąkę mieszam z 
cukrem i 
solą i 
proszkiem do pieczenia w jednej misce, w drugiej mieszam 
jajka z 
olejem, 
maślanką, 
skórką z cytryny i pastą 
waniliową. Mokre składniki wlewam do suchych i mieszam łyżką do momentu, gdy się połączą.Do foremek wyłożonych papilotkami nakładam po łyżeczce ciasta, po czym układam na nim po jednej niewielkiej 
truskawce. Dokładam ciasto do 3/4 wysokości foremek. Piekę 25 minut w temperaturze 220 stopni C.





