Wykonanie
Mam dziś przed sobą kilka godzin szkolenia, więc postarałam się o solidne śniadanie, żeby mi się myśleć chciało :) Te proste placuszki są bardzo smaczne i niezwykle delikatne w smaku, po usmażeniu mają konsystencję pianki. Nie słodziłam zbyt ciasta, bo planowałam zjeść je polane moim cudownym korzennym
syropem z
pomarańczy .
Składniki na 10-12 sztuk :1
jajko2 czubate łyżki gęstej
śmietany 18%3 pełne łyżki
mąki pszennej1 płaska łyżeczka
cukru pudruniepełna łyżeczka
proszku do pieczeniaolej do smażeniaPrzygotowanie :Wszystkie składniki mieszam łyżką na gładką masę, po czym smażę owalne lub okrągłe placuszki - na złoto z obu stron. Po usmażeniu przekładam je na chwilę na papier do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Podaje posypane
cukrem pudrem lub polane ulubionym
syropem.Przepis autorski.