Wykonanie
Zainspirowana roladą
jabłkową, którą zrobiłam dwa posty dalej, postanowiła dokonać eksperymentu na dyni i
pomarańczy... efekt to pyszna rolada o smaku
pomarańczowym.

300 g. dyni2
pomarańczecukier do smaku4
jajka1 szklanka
cukru miałkiego1 szklanka
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
olejucukier puder do posypania rolady
Dynie zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Z
pomarańczy zdjąć skórkę i wyfiletować, pokroić na drobne kawałki, dodać do dyni, wymieszać i ewentualnie dosłodzić. Na dużą wyłożoną pergaminem blachę wyłożyć równomiernie masę
dyniowo-
pomarańczową.
Białka ubić na sztywno dodać powoli
cukier i nadal ubijać do jego rozpuszczenia, następnie dodać
żółtka, ubijać tylko chwilę i odłożyć mikser. Stopniowo dodać przesianą
mąkę z proszkiem i delikatnie mieszać łyżką, na samym końcu
olej. Gotowe ciasto wylać na masę. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 165-170 stopni i piec przez 20-25 minut. Jeszcze gorące ciasto wyjąć z blachy masą
dyniową do góry i zwinąć w roladę. Gotową roladę przykryć lnianym ręcznikiem aby nie wyschła. Na samym końcu oprószyć
cukrem pudrem.