Wykonanie
Niewiarygodnie szybkie i proste w wykonaniu ciasto
jogurtowe. Pyszne na ciepło, przechowywane w folii aluminiowej smakuje wyśmienicie na drugi dzień.Polecam!Przepis podpatrzony TUTAJSkładniki na małą formę (ja użyłam tortownicę 18 cm):1 mały kubeczek
jogurtu naturalnego (180-200g)Kubeczek myjemy i wykorzystujemy go jako miarkę do pozostałych składników:3 kubeczki
mąki pszennej2,5 kubeczka
cukru1 opakowanie
cukru waniliowego1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia3
jajka1 kubeczek
oleju roślinnegocukier puder do posypania wierzchu
Mąkę mieszamy z
proszkiem do pieczenia.
Jajka roztrzepujemy i dodajemy wraz z pozostałymi składnikami i mieszamy (łyżką lub mikserem na najniższych obrotach) na gładką masę. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (brzegów nie wykładałam ani n ie smarowałam tłuszczem).Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu posypujemy
cukrem pudrem.Smacznego!