ßßß
3 jaja2 szklanki mąki pszennej tortowej (pełne, ale bez górki)1 łyżeczka proszku do pieczenia (z maleńką górką)3/4 szklanki cukru1 łyżka (z górką) cukru waniliowego1/4 szklanki oleju (dałam rzepakowy)1/4 szklanki oranżady owocowej0,5 kg truskawekcukier puder do posypaniaTruskawki myjemy, pozbawiamy szypułek, jeśli są duże, kroimy na pół.Jaja całe ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Do miski z masą jajeczną dodajemy mąkę z proszkiem, wlewamy olej i oranżadę, miksujemy wszystko na najwyższych obrotach do połączenia składników.Kwadratową blaszkę o boku 24 cm lub tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i posypujemy kaszą manną, wykładamy na nią ciasto. Na wierzch układamy truskawki. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (funkcja góra-dół) i pieczemy około 50 minut, do suchego patyczka. Jeszcze ciepłe ciasto obsypujemy obficie cukrem pudrem.
