Wykonanie
Błyskawiczne ciacho, polecam, bardzo delikatne i przepyszne :)
3
jaja2 szklanki
mąki pszennej tortowej (pełne, ale bez górki)1 łyżeczka
proszku do pieczenia (z maleńką górką)3/4 szklanki
cukru1 łyżka (z górką)
cukru waniliowego1/4 szklanki
oleju (dałam rzepakowy)1/4 szklanki oranżady owocowej0,5 kg
truskawekcukier puder do posypania
Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek, jeśli są duże, kroimy na pół.
Jaja całe ubijamy z
cukrem i
cukrem waniliowym na puszystą masę.
Mąkę przesiewamy z
proszkiem do pieczenia. Do miski z masą jajeczną dodajemy
mąkę z proszkiem, wlewamy
olej i oranżadę, miksujemy wszystko na najwyższych obrotach do połączenia składników.Kwadratową blaszkę o
boku 24 cm lub tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i posypujemy
kaszą manną, wykładamy na nią ciasto. Na wierzch układamy
truskawki. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (funkcja góra-dół) i pieczemy około 50 minut, do suchego patyczka. Jeszcze ciepłe ciasto obsypujemy obficie
cukrem pudrem.