ßßß
Bardzo lubię takie ciasta, wystarczy kilka chwil, aby je przygotować. Zresztą cała moja rodzinka je lubi. Do zrobienia skusiła mnie Monika i jej przepis. Ciasto wyglądało tak apetycznie, że nie mogłam przejść obok niego obojętnie. Pyszne, wilgotne z obłędną skorupką na wierzchu ze śmietany. Do tego kubek kawy lub ulubionej herbaty i nic więcej nie potrzeba, ja jeszcze zaopatrzyłam się w kocyk i książkę, tak aby dopełnić całości. Wyraźnie czuć wieczorami, że jest już chłodniej, jak już wyciągam z szafy skarpetki to znak, że jest jesień. Ale i tak jest pięknie, uwielbiam taką jesień. Tak więc skoro dzisiaj pierwszy dzień jesieni to ja ją witam pysznym ciastem.Zapraszam :-)Składniki:- 3 duże jajka- 150 g cukru pudru- 185 g maślanki- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia- 60 g oleju- szczypta soli- 2 łyżeczki kawy inki- 260 g mąki pszennej- 100 g śmietany 18%- 3 łyżki cukru pudruWykonanie:Do miski wbijamy jajka i miksujemy je mikserem, dodajemy cukier puder i dalej miksujemy. Następnie wlewamy maślankę i olej, mieszamy, wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i kawę inkę, miksujemy, aż składniki się połączą. Blaszkę - keksówkę (40 cm) smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, grzanie góra-dół, wstawiamy ciasto i pieczemy 45 minut.Śmietanę mieszamy z cukrem pudrem. Jak ciasto się upiecze to smarujemy je połową śmietany (łyżką lub pędzelkiem) i ponownie wstawiamy do piekarnika na 5 minut, wyciągamy i smarujemy pozostałą śmietaną i pieczemy 10 minut. Po upieczeniu wyciągamy ciasto z blaszki i studzimy na kratce.Smacznego.