Wykonanie
Bardzo lubię takie ciasta, wystarczy kilka chwil, aby je przygotować. Zresztą cała moja rodzinka je lubi. Do zrobienia skusiła mnie Monika i jej przepis. Ciasto wyglądało tak apetycznie, że nie mogłam przejść obok niego obojętnie. Pyszne, wilgotne z obłędną skorupką na wierzchu ze
śmietany. Do tego kubek
kawy lub ulubionej
herbaty i nic więcej nie potrzeba, ja jeszcze zaopatrzyłam się w kocyk i książkę, tak aby dopełnić całości. Wyraźnie czuć wieczorami, że jest już chłodniej, jak już wyciągam z szafy skarpetki to znak, że jest jesień. Ale i tak jest pięknie, uwielbiam taką jesień. Tak więc skoro dzisiaj pierwszy dzień jesieni to ja ją witam pysznym
ciastem.Zapraszam :-)Składniki:- 3 duże
jajka- 150 g
cukru pudru- 185 g
maślanki- 1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia- 60 g
oleju- szczypta
soli- 2 łyżeczki
kawy inki- 260 g
mąki pszennej- 100 g
śmietany 18%- 3 łyżki
cukru pudruWykonanie:Do miski wbijamy
jajka i miksujemy je mikserem, dodajemy
cukier puder i dalej miksujemy. Następnie wlewamy
maślankę i
olej, mieszamy, wsypujemy
mąkę,
proszek do pieczenia i
kawę inkę, miksujemy, aż składniki się połączą. Blaszkę - keksówkę (40 cm) smarujemy
masłem i wysypujemy
mąką. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, grzanie góra-dół, wstawiamy ciasto i pieczemy 45 minut.
Śmietanę mieszamy z
cukrem pudrem. Jak ciasto się upiecze to smarujemy je połową
śmietany (łyżką lub pędzelkiem) i ponownie wstawiamy do piekarnika na 5 minut, wyciągamy i smarujemy pozostałą
śmietaną i pieczemy 10 minut. Po upieczeniu wyciągamy ciasto z blaszki i studzimy na kratce.Smacznego.