ßßß Cookit - przepis na Szybkie ciasto kawowe

Szybkie ciasto kawowe

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię takie ciasta, wystarczy kilka chwil, aby je przygotować. Zresztą cała moja rodzinka je lubi. Do zrobienia skusiła mnie Monika i jej przepis. Ciasto wyglądało tak apetycznie, że nie mogłam przejść obok niego obojętnie. Pyszne, wilgotne z obłędną skorupką na wierzchu ze śmietany. Do tego kubek kawy lub ulubionej herbaty i nic więcej nie potrzeba, ja jeszcze zaopatrzyłam się w kocyk i książkę, tak aby dopełnić całości. Wyraźnie czuć wieczorami, że jest już chłodniej, jak już wyciągam z szafy skarpetki to znak, że jest jesień. Ale i tak jest pięknie, uwielbiam taką jesień. Tak więc skoro dzisiaj pierwszy dzień jesieni to ja ją witam pysznym ciastem.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 3 duże jajka
- 150 g cukru pudru
- 185 g maślanki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 g oleju
- szczypta soli
- 2 łyżeczki kawy inki
- 260 g mąki pszennej
- 100 g śmietany 18%
- 3 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Do miski wbijamy jajka i miksujemy je mikserem, dodajemy cukier puder i dalej miksujemy. Następnie wlewamy maślankę i olej, mieszamy, wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i kawę inkę, miksujemy, aż składniki się połączą. Blaszkę - keksówkę (40 cm) smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, grzanie góra-dół, wstawiamy ciasto i pieczemy 45 minut.
Śmietanę mieszamy z cukrem pudrem. Jak ciasto się upiecze to smarujemy je połową śmietany (łyżką lub pędzelkiem) i ponownie wstawiamy do piekarnika na 5 minut, wyciągamy i smarujemy pozostałą śmietaną i pieczemy 10 minut. Po upieczeniu wyciągamy ciasto z blaszki i studzimy na kratce.
Smacznego.
Źródło:http://www.kulinarnamaniusia.pl/2016/09/szybkie-ciasto-kawowe.html