ßßß

Składniki:Ciasto:mleko - 2 szklankimąka pszenna - 1,5 szklankiJajko - 1 sztukaSól - szczyptaNadzienie:ser biały twarogowy - 340 gramżółtko - 1 sztukacukier waniliowy - 1 łyżkaśmietana - 3 łyżkicukier - 2 łyżkiDekoracja:cukier puder - 2 łyżkidżem truskawkowy - 9 łyżeczekSmażenie:olej lub oliwa – 1 łyżeczka oliwy lub olej na jednego naleśnika
Wykonanie:Do miski wlewamy mleko, dodajemy całe jajko i intensywnie mieszamy. dodajemy mąkę ciągle mieszając i szczyptę soli. Odstawiamy ciasto, aby odpoczęło. Teraz zrobimy nadzienie. Ser twarogowy (u mnie półtłusty) dajemy do miski, do niego wrzucamy żółtko, cukier waniliowy, cukier, i śmietanę. Mieszamy do momentu aż składniki się połączą. Gdy wolicie gładką masę, wtedy dajcie wszystko do blendera i razem wymieszajcie do momentu aż powstanie gładka jednolita masa. Ja lubię gdy w nadzieniu są grudki twarogu;). Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżeczkę oleju, rozsmarowujemy silikonowym pędzelkiem i smażymy naleśnika. Postępujemy tak, aż skończy nam się ciasto. Usmażone naleśniki smarujemy nadzieniem, składamy w trójkąty, obsypujemy cukrem pudrem i na koniec dodajemy łyżeczkę dżemu truskawkowego.Życzę Smacznego!