Wykonanie
W tym tygodniu wcinaliśmy naleśniki, jednak za każdym razem z innym nadzieniem. Dzisiaj były to naleśniki z
serem, z dodatkiem
dżemu truskawkowego. Obsypane dodatkowo
cukrem pudrem, no i w
boczki zapewne wszystko pójdzie , ale co tam, jak szaleć to na całego;-)
Składniki:Ciasto:
mleko - 2 szklanki
mąka pszenna - 1,5 szklanki
Jajko - 1 sztuka
Sól - szczyptaNadzienie:
ser biały twarogowy - 340 gram
żółtko - 1 sztuka
cukier waniliowy - 1 łyżka
śmietana - 3 łyżki
cukier - 2 łyżkiDekoracja:
cukier puder - 2 łyżki
dżem truskawkowy - 9 łyżeczekSmażenie:
olej lub
oliwa – 1 łyżeczka
oliwy lub
olej na jednego naleśnika
Wykonanie:Do miski wlewamy
mleko, dodajemy całe
jajko i intensywnie mieszamy. dodajemy
mąkę ciągle mieszając i szczyptę
soli. Odstawiamy ciasto, aby odpoczęło. Teraz zrobimy nadzienie.
Ser twarogowy (u mnie półtłusty) dajemy do miski, do niego wrzucamy
żółtko,
cukier waniliowy,
cukier, i
śmietanę. Mieszamy do momentu aż składniki się połączą. Gdy wolicie gładką masę, wtedy
dajcie wszystko do blendera i razem wymieszajcie do momentu aż powstanie gładka jednolita masa. Ja lubię gdy w nadzieniu są grudki
twarogu;). Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżeczkę
oleju, rozsmarowujemy silikonowym pędzelkiem i smażymy naleśnika. Postępujemy tak, aż skończy nam się ciasto. Usmażone naleśniki smarujemy nadzieniem, składamy w trójkąty, obsypujemy
cukrem pudrem i na koniec dodajemy łyżeczkę
dżemu truskawkowego.Życzę Smacznego!