Wykonanie

Zjem
curry w każdej postaci. Ostatnio, nie mając nic konkretnego na kolację, wrzuciłam na patelnię pastę
curry, kilka warzyw,
mleko kokosowe i dodałam
kalafior, który pozostał mi z poprzedniego dnia. Wyszło absolutnie doskonałe danie.Prosto i wegetariańsko. Dokładny przepis pewnie kiedyś tu znajdziecie. A tymczasem
curry z
indykiem i
ananasem. Kolejne świetne połączenie. Może niezbyt świąteczne, ale kto powiedział, ze przez cały grudzień mamy jeść
rybę czy pierogi. Na to przyjdzie czas w Wigilię. A tymczasem, w biegu pomiędzy zakupami prezentowymi a myciem okien (to nie u mnie akurat ;) ) warto zjeść coś lekkiego i sycącego bo jak jest za oknem każdy widzi...Potrzebujesz:75 g
fileta z indyka,3
pomidory,1 puszka
ananasa,1
czerwona papryka,2
marchewki,2
cebule,2 ząbki
czosnku,2
ziemniaki,2 łyżeczki
cynamonu,1
liść laurowy,3 łyżki
przyprawy curry w proszku,sok z 1
cytryny,2
jogurty naturalne,2 łyżki
oliwy,
natka pietruszkiWykonanie:Przygotuj marynatę:W miseczce wymieszaj 1
jogurt, 2 łyżeczki
curry, posiekany
czosnek i
sok z cytryny.
Mięso pokrój w 2 cm kawałki i włóż do przygotowanej marynaty. Wymieszaj i odstaw na 30 minut.W czasie kiedy
mięso się marynuje umyj
paprykę i obierz
marchewkę,
ziemniaki i
cebulę.
Paprykę i
ziemniaki pokrój w kostkę,
marchew w plasterki,
cebulę w drobną kostkę. Usuń skórkę z
pomidorów (najlepiej je sparzyć) i pozbądź się pestek.Na patelni lub w rondlu o grubym dnie rozgrzej
oliwę i podsmaż na małym ogniu przez 5 minut pokrojone
cebule,
liść laurowy i
cynamon. Do podsmażonej
cebuli dodaj
mięso i ciągle mieszając smaż jeszcze przez kilka minut. Dodaj
marchewkę,
paprykę,
pomidory i
ziemniaki.
Posól, przykryj i gotuj przez około 25 minut. Po tym czasie włóż do
mięsa pokrojonego w kostkę
ananasa, drugi
jogurt, łyżkę proszku
curry i gotuj przez kolejne 10 minut. Posyp posiekaną
kolendrą lub
natką pietruszki.Podawaj z
ryżem i
sałatą.






Smacznego!