ßßß
Zjem curry w każdej postaci. Ostatnio, nie mając nic konkretnego na kolację, wrzuciłam na patelnię pastę curry, kilka warzyw, mleko kokosowe i dodałam kalafior, który pozostał mi z poprzedniego dnia. Wyszło absolutnie doskonałe danie.Prosto i wegetariańsko. Dokładny przepis pewnie kiedyś tu znajdziecie. A tymczasem curry z indykiem i ananasem. Kolejne świetne połączenie. Może niezbyt świąteczne, ale kto powiedział, ze przez cały grudzień mamy jeść rybę czy pierogi. Na to przyjdzie czas w Wigilię. A tymczasem, w biegu pomiędzy zakupami prezentowymi a myciem okien (to nie u mnie akurat ;) ) warto zjeść coś lekkiego i sycącego bo jak jest za oknem każdy widzi...Potrzebujesz:75 g fileta z indyka,3 pomidory,1 puszka ananasa,1 czerwona papryka,2 marchewki,2 cebule,2 ząbki czosnku,2 ziemniaki,2 łyżeczki cynamonu,1 liść laurowy,3 łyżki przyprawy curry w proszku,sok z 1 cytryny,2 jogurty naturalne,2 łyżki oliwy,natka pietruszkiWykonanie:Przygotuj marynatę:W miseczce wymieszaj 1 jogurt, 2 łyżeczki curry, posiekany czosnek i sok z cytryny. Mięso pokrój w 2 cm kawałki i włóż do przygotowanej marynaty. Wymieszaj i odstaw na 30 minut.W czasie kiedy mięso się marynuje umyj paprykę i obierz marchewkę, ziemniaki i cebulę. Paprykę i ziemniaki pokrój w kostkę, marchew w plasterki, cebulę w drobną kostkę. Usuń skórkę z pomidorów (najlepiej je sparzyć) i pozbądź się pestek.Na patelni lub w rondlu o grubym dnie rozgrzej oliwę i podsmaż na małym ogniu przez 5 minut pokrojone cebule, liść laurowy i cynamon. Do podsmażonej cebuli dodaj mięso i ciągle mieszając smaż jeszcze przez kilka minut. Dodaj marchewkę, paprykę, pomidory i ziemniaki. Posól, przykryj i gotuj przez około 25 minut. Po tym czasie włóż do mięsa pokrojonego w kostkę ananasa, drugi jogurt, łyżkę proszku curry i gotuj przez kolejne 10 minut. Posyp posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.Podawaj z ryżem i sałatą.




Smacznego!