Wykonanie
Czy Wy, podobnie jak ja odnosicie wrażenie, że jesień (i to w tej ponurej wersji) czai się gdzieś za
rogiem i wyskoczy w najmniej oczekiwanym momencie? Ehhh... ogarnia mnie jesienny klimat. Nic, tylko koc, kubek gorącej
herbaty z
miętą i cieplutkie mrrruuuczando na kolanach... Lato zdecydowanie było zbyt krótkie, urlop minął zbyt szybko a przecież do jesieni muszę się psychicznie przygotować! Potrzebuję na to nieco więcej czasu niż kilka dni... a wydaje mi się, że tylko tyle ciepła zostało. Ja, dziecko lata nigdy nie potrafię się odnaleźć na początku jesiennego sezonu. Za oknem coraz wcześniej robi się ciemno i wieczory zimne jakieś. A może wymyślam, może jeszcze lato trwać będzie, choć przez chwilę? Może jeszcze zaskoczą nas gorące promienie słońca?? Hę? Tak czy siak w mojej kuchni wyczarował się iście jesienny rarytas. Idealny na chłodny wieczór, gdy wracacie zmarznięci do domu po ciężkim dniu pracy. Możecie przygotować wcześniej a
potem odgrzać. Pachnie cudownie, smakuje "palce lizać!" a jesienią na pewno was rozgrzeje. Oto mój pierwszy, pyszny i bardzo aromatyczny bezmięsny gulasz
dyniowy:)






Składniki: na 4-6 porcji0 , 6 kg dyni po oczyszczeniu z pestek i skóry (ja użyłam hokkaido)2 średnie
cebule2 duże dojrzałe
pomidory1 średnia
marchewka1 duży
ziemniak2 spore ząbki
czosnku5 różyczek
kalafiora2 łyżki
przyprawy curry1/2 łyżeczki
cynamonu1/2 łyżeczki świeżego lub mielonego
imbirusól,
pieprzoliwa do zeszklenia
cebuliopcjonalnie kawałeczek
chilli - ilość zależy już od waszych upodobań:)Do podania:
ryż basmati, placki
pita,
makaron lub nic:)Przygotowanie:Na początku przygotujcie sobie wszystkie składniki.
Przyprawy w miseczce, warzywa na dużym talerzu jedno obok drugiego:
dynię pokrójcie na kawałki jednego kęsa,
kalafiora podzielcie na małe różyczki,
marchew obierzcie i pokrójcie w talarki ok 0,5 cm grubości,
ziemniaka obierzcie i pokrójcie w kostkę (mniejszą niż
dynię) po czym zalejcie go
wodą, żeby nie ściemniał,
cebule i
czosnek posiekajcie w drobną kostkę i połóżcie na osobnym talerzyku obok siebie,
pomidora pokrójcie na małe kawałki. W ten sposób zaoszczędzicie sobie pracy i o niczym nie zapomnicie:)
Cebule zeszklijcie na kilku łyżkach
oliwy po czym dodajcie
czosnek. Smażcie przez ok 1,5 minuty pilnując aby się nie zrumienił (bo będzie gorzki) i dodajcie
przyprawy. Wymieszajcie i smażcie przez 1 minutę. Dodajcie
pomidory i smażcie na małym ogniu aż powstanie gęsta pasta. Jeśli chcecie dodać
chilli to jest to odpowiedni moment, żeby całe danie przeszło jej smakiem i aromatem oraz nabrało ostrości.Dodajcie
ziemniaki,
marchew i
kalafiora. Przesmażcie przez 2 minuty po czym dołóżcie
dynię. Całość zalejcie
wodą tak, aby prawie przykryła całość, przykryjcie pokrywką i duście na średnim ogniu do czasu aż warzywa zmiękną a nadmiar
wody odparuje i danie zgęstnieje. Nie powinno to zająć więcej niż 30-40 minut.Jeśli do tego czasu nie odparuje nadmiar
wody a warzywa będą już gotowe, możecie zagęścić danie rozgniatając część warzyw tłuczkiem do
ziemniaków.Na koniec doprawcie
solą i
pieprzem do smaku.


