Wykonanie
Tuż za rzeką drugi, trzeci
mostRzędy skaryszewskich drzewLas żurawi poharatał nieboSłyszę twój anielski śpiewKiedy dzień ustępuje miejsca wieczorowi, zaczyna się mój ulubiony spektakl. Kiedy światło pada pod tym jedynym wyjątkowym kątem, taniec światłocieni jest najsilniejszy i prawda wychodzi na jaw. Moment, kiedy w środku jeszcze jest ciepło, ale już nostalgicznie. Światło, w którym nie można się ukryć. Światło, którego nie da się oszukać. Bardzo ulotna chwila - bardzo konkretny przekaz - kończy się właśnie twój kolejny ze skrupulatnie odliczonych dni.NUGGETSY
SOJOWEskładniki:kotlety
sojowe 'orico' 0,5kg4 eco-kostki
bulionowekilka plasterków
imbiru2,5l wrzątku
kmin rzymski 2,5 łyżki
papryka słodka 8 łyżek
oregano 2 łyżki
tymianek 2 łyżkiczubryca zielona 2 łyżki
imbir w proszku 2,5 łyżki
chilli 1 płaska łyżeczka
sól 2 łyżeczki
sos sojowy 150ml
oliwa z oliwek 125ml
mąka kukurydziana 1 jednostka
woda 1,5 jednostki
kurkuma na kolorpokruszone
płatki kukurydzianewykonanie:Składniki
wywaru wymieszać w misce. Wsypać kotlety. Zakryć i zostawić na 20-30min. (czasem mieszając). Odsączyć.Połączyć składniki marynaty i wymieszać dokładnie z kotletami. Zakryć folią spożywczą i odstawić do lodówki.
Mąkę kukurydzianą wymieszać z
wodą i
kurkumą. Odstawić.Podanie:Zamarynowane kotlety moczyć w cieście kukurydzianym. Strzepnąć nadmiar i obtoczyć w pokruszonych płatkach. Smażyć na patelni lub głębokim
oleju. Jeść na gorąco lub zimno. Najlepsze z sosem
morelowym lub
musztardą.PASTA/DIP THAI GREEN
CURRYRozebrany cały światA ja chcę patrzeć, a ja chcę patrzećWszystkim piątej klepki brakA ja popatrzeć chcę, a ja popatrzeć chcę
składniki:miażdżony
czosnek 2 ząbkitarty
imbir 2 cmzielona pasta
curry 8 łyżeczek (w zależności czy używasz domowej pasty czy kupnej różnych firm – ta ilość może się zmieniać)
mleko kokosowe i puszka
sos sojowy 4 łyżki
cukier trzcinowy 2 łyżeczkiskórka z 1
limonki i 1
cytrynysok z 1/2
cytrynysok z 1
limonkiświeży szpinak 250g
tofu naturalne 2 kostkispora garść świeżej
bazylii (najlepiej tajskiej)wykonanie:Rozgrzej oliwę/olej w woku. Przesmaż na nim bardzo krótko
czosnek,
imbir i pastę
curry. Zalej
mleczkiem kokosowym. Gotuj na wolnym ogniu. Dodaj skórkę i sok z
cytrusów oraz
cukier i
sos sojowy. Gotuj jeszcze chwilę i wrzuć
szpinak. Zamieszaj i duś aż zmięknie, ale nie straci koloru. Zdejmij z ognia. Wymieszaj z pokruszonym
tofu i
bazylią. Zblenduj 2/3 na gładką masę. Wymieszaj zresztą. Ewentualnie dopraw.***I pamiętaj... jedzmy ładnie!przypisy:foto: Karolina Stachuracytaty: 'W pięciu smakach' i 'Szysza' Brodka