Wykonanie
Mój pierwszy kontakt z
tofu nastąpił 10 lat temu, gdy byłam początkującą wegetarianką i w rodzinnym domu musiałam przygotowywać sobie obiady sama. Przyznam, że nie wspominam tego spotkania najlepiej. Nie wiedziałam wtedy jak przygotować
tofu, żeby nie smakowało jak papier toaletowy.Po latach wiem, że
tofu będzie smakowało dokładnie tak, jak sobie tego zażyczymy.Podstawą w przygotowaniu
tofu jest jego odpowiednie zamarynowanie. Trzeba o tym pomyśleć dużo wcześniej (co najmniej 2 godziny przed przyrządzaniem potrawy). Gdy już wiemy jaką potrawę z
tofu chcemy upichcić wybieramy odpowiednie
zioła i dodatki do marynaty. Przygotowujemy sobie czysty, wyparzony słoik ze szczelną przykrywką no i kostkę
tofu. Marynaty, które przygotowuję oparte są na
oliwie (rzadziej na
oleju) i
czosnku. Pozostałe
przyprawy dobieram zgodnie z kierunkiem świata z którego reszta dania ma pochodzić.Poniżej znajdziecie 3 pomysły (w tym 2 wegańskie!) na przygotowanie marynat do
tofu:
Marynata
czosnkowo-miodowaSkładniki:1 kostka
tofu,2 łyżki
oliwy z oliwek,2 łyżki letniej
wody,1 łyżka sosu z
soją i
imbirem (można zamiast niego użyć zwykłego
sosu sojowego),1 łyżka
miodu,2 ząbki
czosnku,1/2
papryczki chilli,1 łyżeczka
oregano,1/4 łyżeczki
kolorowego pieprzu.Przygotowanie:1) W słoiku dokładnie mieszamy
oliwę z
wodą i
miodem.2) Jeden ząbek
czosnku rozgniatamy przy użyciu noża, a drugi przeciskamy przez praskę i oba dodajemy do marynaty.3) Dodajemy sos z
soją i
imbirem lub zwykły
sojowy.4)
Papryczkę chilli kroimy drobno i dodajemy do marynaty razem z pozostałymi
przyprawami. ałość dokładnie mieszamy.5) Dodajemy pokrojone w dowolne kształty (kostka, paski)
tofu.6) Zakręcamy słoik i mieszamy obracając słoik do góry nogami. Staramy się rozprowadzić marynatę dokładnie po całym
tofu. Następnie odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. W międzyczasie pamiętamy o obracaniu słoika w celu rozprowadzania marynaty, która spłynęła.
Marynata
curry do dań kuchni hinduskiej i tajskiejSkładniki:1 kostka
tofu,2 łyżki
oleju,3 łyżki letniej
wody,1 ząbek
czosnku,kawałek
imbiru (ok 1x1 cm),1/2
papryczki chilli (opcjonalnie),1/2 łyżeczki dowolnej pasty
curry,1/2 łyżeczki ziaren
kolendry,1/2 łyżeczki ziaren kuminu,1/4 łyżeczki
kurkumy,
sól do smaku.Przygotowanie:1) Do słoika wlewamy
olej.2)
Czosnek wyciskamy przez praskę,
imbir ścieramy na tarce i razem z
czosnkiem dodajemy do
oleju.3) W wodzie rozpuszczamy trochę
soli i dodajemy do
oleju.4) W moździerzu przygotowujemy
kolendrę i kumin, rozcierając je dokładnie. Dodajemy pozostałe
przyprawy i pokrojoną drobno papryczkę.5) Całość dokładnie mieszamy i dodajemy
tofu, które uprzednio kroimy w dowolne kształty (kostkę, paski).6) Zakręcamy słoik i mieszamy obracając słoik do góry nogami. Staramy się rozprowadzić marynatę dokładnie po całym
tofu. Następnie odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. W międzyczasie pamiętamy o obracaniu słoika w celu rozprowadzania marynaty, która spłynęła.
Marynata do dań kuchni włoskiejSkładniki:1 kostka
tofu,3 łyżki
oliwy z oliwek,2 łyżki letniej
wody,1 łyżka
octu balsamicznego,2 ząbki
czosnku,1 łyżeczka
oregano,1 łyżeczka
bazylii,1/2 łyżeczki
tymianku,1/2 łyżeczki
rozmarynu,
sól i
pieprz do smaku.Przygotowanie:1) Do słoika wlewamy
oliwę i
ocet balsamiczny. Dokładnie je mieszamy.2) W letniej wodzie rozpuszczamy
sól i dodajemy do słoika.3)
Czosnek przeciskamy przez praskę.4) Dodajemy pozostałe
przyprawy i całość dokładnie mieszamy.5) Pokrojone uprzednio w dowolne kształty
tofu (kostkę, paski) dodajemy do marynaty w słoiku.5) Całość dokładnie mieszamy i dodajemy
tofu, które uprzednio kroimy w dowolne kształty (kostkę, paski).6) Zakręcamy słoik i mieszamy obracając słoik do góry nogami. Staramy się rozprowadzić marynatę dokładnie po całym
tofu. Następnie odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. W międzyczasie pamiętamy o obracaniu słoika w celu rozprowadzania marynaty, która spłynęła.
Smacznego!