Wykonanie
Tort ten miał być w całości dietetyczny ale kiedy przyszło do robienia kremu okazało się, że zamiast
serka mam
jogurt, który zupełnie nie nadawał się na masę. Ech tak to już jest jak się robi zakupy w pośpiechu. Nie było czasu na lecenie do sklepu więc postanowiłam zrobić mało dietetycznya właściwie wcale ;) krem, mój ulubiony i nigdy mnie nie zawodzi. Krem karpatkowy cudownie komponował się z
ciastem.Pierwszy raz używałam
cukini do wypieków ale muszę przyznać szczerze, że bardzo mi sie to podoba. Placek jest wilgotny, bardzo, bardzo smaczny. A krem sami wiecie " niebo w gębie " Gorąco polecam :) Przepis z programu " Rewolucje na talerzu "

Składniki :300 g
cukiniszczypta
soli4
jaja2 łyżki
miodu100 g mielonych
migdałów2 łyżeczki
proszku do pieczeniaskórka otarta z 1
cytryny2 łyżeczki
cynamonuszczypta
kardamonuszczypra
gałki muszkatołowejCukinię zcieramy na tarce o grubych oczkach, wrzucamy na sitko solimy ( szczypta w zupełnosci wystarczy ).
Białka oddzielamy od
żółtek.
Białka ubijamy na sztywno. Do
żółtek dodajemy
miód,
migdały, proszek,
skórkę z cytryny,
cynamon,
kardamon, gałkę. Mieszamy.
Cukinię pożądnie odciskamy z nadmiaru
soków, dodajemy do masy, łączymy. Na koniec dokładamy
białka po łyżce, delikatnie je wmieszając w masę.Okrągłą formę wykładamy pergaminem. Wlewamy ciasto. Pieczemy w temp. 180°C przez 35 minut.Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy. Gdy wystygnie dzielimy go na 2 równe części.Krem karpatkowy :250 g
margaryny1/2 L
mleka2,5 łyżki
mąki ziemniaczanej1,5 łyżki
mąki pszennej1 szklanka
cukrutorebka
cukru waniliowego ( 16 g )Z 1/2 L
mleka odlać pół szklanki, resztę zagotowujemy z
cukrami ( pamiętać o mieszaniu dopuki
cukry się nie rozpuszczą bo inaczej przywrą do garka ). W 1/2 szklanki
mleka rozpuszczamy dobrze
mąki. Gdy
mleko sie zagotuje wlewamy do niego odlaną część
mleka z
mąkami. Cały czas mieszamy ( dość energicznie ) na wolnym ogniu ( około 5 minut ) aż masa będzie przypominała gęsty
budyń.Masę studzimy. W tym czasie
margarynę ucieramy na puch. Dodajemy partiami przestudzoną mase budyniową cały czas ucierając.Gotową masą przekładamy tort. Wkładamy do lodówki żeby krem dobrze związał. Przed podaniem można posypać gorzkim
kakao.Dla tych, którzy chcieliby
mieć w całosci wersję dietetyczną podaje krem, który miałam w planach właśnie do tego
tortu. Pochodzi on również z programu " Rewolucje na talerzu " z tym, że dziewczyny robiły go do
tortu marchewkowego.Krem
serowo-
pomaranczowy :400 g
serka twarogowego 4%łyżeczka
miodułyżeczka esencji waniliowejskórka i sok z 1/2
pomarańczaSmacznego :)