Wykonanie
Oto pierwsze
truskawki z mojego ogrodka. Na poczatek bardzo prosty, ale bardzo pyszyn placek ucierany.
Beza mi niestety opadla, ale i tak wszystkim smakowal. Mozna tez
beze pozostawic biala, lub z
bezy zrezygnowac. Ostatnio w mojej kuchni, a w zasadzie
cukierni kroluja ciasta ucierane. I bardzo dobrze :)



Na forme o srednicy 26 cm:800 g
truskawek (mozna tez wziac
rabarbar)275 g
cukru125
masla lub
margaryny do pieczenia1 opakowanie
cukru waniliowego1/2
cytryny2 szczypty
soli4
jajka100 g
maki ziemniaczanej100 g
maki pszennej2 plaskie lyzeczki
proszku do pieczenia2-3 lyzki
mlekaTruskawki oczscic, umyc, ewentualnie pokroic na
czastki (
rabarbar pokroic, zasypac 1 lyzka
cukru). 125 g
curku,
cukier waniliowy, szczypte
soli, skorke otarta z
polowy cytryny i
maslo utrzec na puszysta mase. Dodawac
jajka i trzy
zoltka ciagle ucierajac. Stopniowo dodawac obie
maki wymieszane z
proszkiem do pieczenia orza
mleko. 2/3 ciasta wylozyc do natluszczonej foremki. Nastepnie wylozyc
owoce i pozostale ciasto. Wstawic do nagrzamego piekarnika (200°C- z termoobiegiem- 175°C). Piec ok. 25-30 minut. Z 3 bialek ubic piane dodajac stopniowo pozostaly
cukier i sok z
polowy cytryny. Mozna doidac
barwnik spozywczy. (Wzielam czerwony).
Pinae wylozyc na podpieczone ciasto. Temperature pieczenia zmniejszyc do 175°C (z termoobiegiem- 150°C) i piec jeszcze 25-30 minut.Przepis z: "Laura.Backen" nr 02/2013Przepis uczestniczy w dwoch wyzwanaich na moim robotkowym blogu i jesli macie ochote
mozecie tam na mnie zaglosowac ;) Polecam sie ;)
