Wykonanie
Maj, zielono, pięknie, konwalie, niezapominajki, bzy, po prostu bajka. Cieszę się i zachwycam co roku jak dziecko, które odkrywa nowe rzeczy. W tym zachwycie jest oczywiście miejsce na korzystanie z pierwszych
owoców wiosny, w ten weekend moim łupem padł
rabarbar. Do
póki nie pojawią się
truskawki zamęczać
będę wszystkich moimi wariacjami ciast z
rabarbarem. Dziś zapraszam was na delikatny półbiszkopt z
białkową pianką.
Składniki:1
margaryna1 i 3/4 szklanki
cukru2
jaja3
żółtka2 1/4 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej1/2 szklanki
mleka1 opakowanie
proszku do pieczeniaszczypta
soli4 łodygi
rabrabaruMiękką margarynę ucieram ze szklanką
cukru. Gdy masa będzie w miarę jednolita nie przestając ucierać dodaję kolejno
żółtka, a następnie całe
jaja. Do gładkiej masy dodaję obie
mąki,
proszek do pieczenia,
mleko i mieszam do połączenia składników (jeśli ciasto jest bardzo gęste, dolewam jeszcze trochę
mleka). Ciasto przekładam do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, a na wierz wykładam obrany i pokrojony
rabarbar. Piękę w 180 st. C przez 30 minut.
Białka ubijam ze szczyptą
soli i pozostałym
cukrem na lśniącą pianę. Wykładam na zapieczone ciasto i piekę jeszcze 20 minut w 120 st. C
Smacznego :)