ßßß Cookit - przepis na Przepyszna babka piaskowa

Przepyszna babka piaskowa

nazwa

Wykonanie

Na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć pysznych słodkości i oczywiście bab ek . Babka piaskowa to jedna z moich ulubionych. Jest krucha i wilgotna, co sprawia, że rozpływa się w ustach. Można polać ją lukrem i dowolnie udekorować lub po prostu posypać cukrem pudrem. W każdym wydaniu smakować będzie wy śmienicie . Jeśli chcecie upiec mini babeczki do koszyczka polecam ten właśnie przepis. A dla tych, którzy wolą babki "w kolorze" polecam moje sprawdzone przepisy na babkę tulipana i babkę marmurkową .
Składniki:
5 dużych jajek
225 g cukru
3 łyżeczki cukru waniliowego
250 g margaryny
170 g mąki ziemniaczanej
150 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Mąki z proszkiem do pieczenia przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Miękką margarynę ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodawać po jednym żółtku nie przerywając ubijania. Kiedy żółtka połączą się z margaryną, stopniowo dodawać po łyżce mąki z proszkiem. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać 1/3 białek do ciasta i delikatnie wymieszać. Dodać pozostałą część białek i wymieszać do połączenia się składników. Ciasto przelać do formy na babkę (ja użyłam silikonowej) i wstawić do nagrzanego do 17 5 stopni piekarnika na około 50-55 minut. Piec do suchego patyczka. Udekorować lukrem królewskim lub cukrem pudrem.
Źródło:http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2013/03/przepyszna-babka-piaskowa.html