Wykonanie
Na Wielkanocnym
stole nie może zabraknąć pysznych słodkości i oczywiście bab ek . Babka piaskowa to jedna z moich ulubionych. Jest krucha i wilgotna, co sprawia, że rozpływa się w ustach. Można polać ją lukrem i dowolnie udekorować lub po prostu posypać
cukrem pudrem. W każdym wydaniu smakować będzie wy śmienicie . Jeśli chcecie upiec mini babeczki do koszyczka polecam ten właśnie przepis. A dla tych, którzy wolą babki "w kolorze" polecam moje sprawdzone przepisy na babkę tulipana i babkę marmurkową .
Składniki:5 dużych
jajek225 g
cukru3 łyżeczki
cukru waniliowego250 g
margaryny170 g
mąki ziemniaczanej150 g
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soliMąki z
proszkiem do pieczenia przesiać.
Białka oddzielić od
żółtek.
Miękką margarynę ubić z
cukrem i
cukrem waniliowym. Stopniowo dodawać po jednym
żółtku nie przerywając ubijania. Kiedy
żółtka połączą się z
margaryną, stopniowo dodawać po łyżce
mąki z proszkiem.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą
soli. Dodać 1/3
białek do ciasta i delikatnie wymieszać. Dodać pozostałą część
białek i wymieszać do połączenia się składników. Ciasto przelać do formy na babkę (ja użyłam silikonowej) i wstawić do nagrzanego do 17 5 stopni piekarnika na około 50-55 minut. Piec do suchego patyczka. Udekorować lukrem królewskim lub
cukrem pudrem.