ßßß
Składniki:5 dużych jajek225 g cukru3 łyżeczki cukru waniliowego250 g margaryny170 g mąki ziemniaczanej150 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli
Mąki z proszkiem do pieczenia przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Miękką margarynę ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodawać po jednym żółtku nie przerywając ubijania. Kiedy żółtka połączą się z margaryną, stopniowo dodawać po łyżce mąki z proszkiem. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać 1/3 białek do ciasta i delikatnie wymieszać. Dodać pozostałą część białek i wymieszać do połączenia się składników. Ciasto przelać do formy na babkę (ja użyłam silikonowej) i wstawić do nagrzanego do 17 5 stopni piekarnika na około 50-55 minut. Piec do suchego patyczka. Udekorować lukrem królewskim lub cukrem pudrem.