Wykonanie
Kocham wszelkiego rodzaju ciasta. A babki... te w szczególności. Jako dziecko nigdy nie mogłam się doczekać, aż ostygną i
będę mogła zjeść kawałek tej żółciutkiej, pulchnej pyszności. Zresztą przyznam szczerze, że mimo iż nie jestem już malcem ledwo sięgającym do blatu stołu, to nadal mam problem by nie porwać jeszcze ciepłego kawałka babki. Bo powiedzcie sami, jak tu się powstrzymać, gdy wkoło unoszą się tak smakowite zapachy...Dziś przedstawiam Wam przepis na puszystą babkę wielkanocną. Przepis znam od lat. Zawsze uważałam, że liczy się przede wszystkim smak i prostota. Spróbujcie. Ta babka zawsze się udaje.
... chwilę później nie było już nawet słodkich okruszków ...Składniki:1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej1 szklanka
mąki pszennej1 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia Delecta2 łyżeczki
cukru waniliowego Delecta3/4 kostki
margaryny3
jajka1 szklanka
cukru kryształPrzygotowanie:Do miski wsypujemy
mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz 1 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia Delekta. Mieszamy składniki. Następnie dodajemy
cukier,
cukier waniliowy Delecta. Znów mieszamy. W
między czasie rozpuszczamy 3/4
margaryny. Do miski wbijamy 3
jajka, mieszamy kuchenną trzepaczką. Następnie wlewamy ciepłą (, ale nie gorącą) rozpuszczoną
margarynę. Wszystko razem mieszamy, aż do połączenia składników (jednolita, płynna masa). Ja łączę składniki w sposób tradycyjny kuchenną trzepaczką lub drewnianą łyżką, ale można użyć w tym celu również miksera lub blendera. Należy tylko zastosować mniejszą moc.Gotową masę wlewamy do keksówki i wkładamy do nagrzanego (góra dół) do 180 stopni piekarnika . Pieczemy 40-45 minut (do tzw. suchego patyczka).Smacznego