ßßß
W małej misce rozkruszamy świeże drożdże. Następnie dosypujemy do nich łyżkę cukru, dwie łyżki mąki i ¼ szklanki ciepło-letniego mleka. Całość starannie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji przypominającej kwaśną śmietanę. Całość oprószamy mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (jest ciepło – proponuję na parapecie przy oknie)Do innej, większej miski, wsypujemy pozostałą mąkę, cukier, cukier puder, dodajemy szczyptę soli i dwa jajka.W międzyczasie rozpuszczamy margarynę i pozostawiamy do przestygnięcia.
Gdy urośnie zaczyn (powinien dość prędko), dokładamy go do tej większej miski i całość razem mieszamy. Następnie wykładamy na blat oprószony mąką i starannie wyrabiamy ciasto. Dolewamy rozpuszczoną margarynę i dalej wyrabiamy. Kończymy kiedy poczujemy, że ciasto już nam się tak mocno nie klei – odchodzi od rąk i blatu. Odstawiamy na trochę do wyrośnięcia.
W czasie, kiedy nasze ciasto rośnie, myjemy i odcinamy końcówki od rabarbaru, a następnie drobno go kroimy. Truskawki również myjemy, wykrawamy zielone i kroimy na cztery. Blachę (dużą keksówkę) smarujemy margaryną i obsypujemy odrobiną bułki tartej (nie koniecznie).
Rabarbar pomieszany z truskawkami rzucamy na ułożone wcześniej w formie ciasto – delikatnie dociskamy.Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170’C na około 40 minut.
Gdy ciasto ostygnie, posypujemy cukrem pudrem i gotowe! Świetne, słodko-kwaśne ciasto. Na tą porę idealne