Wykonanie
Często jak
idzemy do indyjskiej restauracji, to zamawiam właśnie "Chicken Saagwala". Uwielbiam to danie, jest rewelacyjne. Dzisiaj miałam natchnienie i czas i spędziłam większość popołudnia w kuchni....a oto co przygotowałam ;)

PRZEPIS:Składniki:piersi drobiowe 500g
szpinak mrożony 300g2 garści
świeżego szpinaku (można użyć tylko świeżego albo tylko mrożonego)
cebula (2 średniej wielkości)150-200 g
naturalnego jogurtuświeży
imbirczosnek (świeży lub granulowany)
kurkumakolendra (ziarna lub mielona)kumin
kardamongoździkicynamonliście lauroweostra mielona
paprykakulki pierzu czarnego
sólolej rzepakowy lub
masło klarowane1. Rozmrażamy pod przykryciem
szpinak
2.
Pierś kurczaka kroimy w dowolne kawałki i marynujemyMarynata: 4 łyżki
jogurtu, 1 cm świeżego
imbiru, ząbek
czosnku, szczypta
ostrej papryki, 1/5 łyżeczki
kminku,
sól-szczypta. Wszystko miksujemy blenderem i marynujemy
mięso.
Mięso odstawiamy do lodówki

3.
Cebulę kroimy w kostkę, dodajemy 1 łyżeczkę
oleju lub
masła, 1/4 łyżeczki
cynamony, 1/2 łyżeczki
kminku, 1/2 łyżeczki
kurkumy i smażymy na małym ogniu do zeszklenia się
cebuli
4. W blenderze miksujemy plasterek
imbiru, 1/2 ząbki
czosnku i 4 łyżki
wody. Dodajemy do
cebuli i dalej na małym ogniu dusimy.
Masala: 1 płaska łyżeczka
cynamony, 3
liście laurowe, 1/2 łyżeczki
kardamonu, 5
goździków, 5 ziaren
pieprzu, 1/4 łyżeczki
kolendry, pół plasterka
imbiru, 1/4 łyżeczki kuminu. Wszystko miksujemy

5. Gotujemy w niewielkiej ilości
szpinak. Po ugotowaniu miksujemy
szpinak świeży z mrożonym na gładką masę.


6 . Dodajemy
szpinak do
cebuli, wsypujemy
masalę,
sól i wszystko dokładnie mieszamy pozostawiając mały ogień. Jeśli jest za gęste możemy dodać
jogurtu i trochę
wody.



7. Dodajemy
mięso i dusimy do momentu gotowania, ciągle mieszając. Dosalamy do smaku, jeśli jest taka potrzeba :)



.....i GOTOWE !!! podajemy z
ryżem. U nas
ryż naturalny i do tego zapiekane w przyprawach warzywa (
kalafior,
papryka,
fasolka szparagowa,
cukinia,
pieczarki)

