Wykonanie
Makaron z pulpecikami
mięsnymi w
pomidorowym sosie to prosty sposób na przygotowanie smacznego i wartościowego posiłku . Można dodać porcję surówki ze świeżych, sezonowych warzyw i obiadek gotowy.

Składniki: /dla4 osób/

360 g
makaronu garganelli lub penne650 g
mięsa mielonego /mieszane/150g
bułki namoczonej w
mleku2
jaja2 ząbki
czosnku1 łyżka posiekanej zielonej
pietruszki2-3 łyżki
bułki tartej2-3 łyżki
startego sera Grano Padano/lub parmezan/1 płaska łyżeczka
soli1 płaska łyżeczka
papryki w proszkuszczypta
majerankuszczypta mielonego
kminupieprz do smaku
mąka do obtoczenia
mięsaolej do smażeniasos:100 ml
oliwy z oliwek500 ml. soku/passata/ pomidorowego/z butelki/1
cebula2 ząbki
czosnku1 szklanka
bulionu warzywnegosól i
pieprz do smakuorazkilka liści świeżego
majeranku i zielonej
pietruszki i starty
parmezan do posypaniaWykonanie:W głębokiej misce umieścić
mięso, dodać dobrze odciśniętą
bułkę , przeciśnięty przez praskę
czosnek, zieloną
pietruszkę,
majeranek,
ser,
sól,
pieprz do smaku i
bułkę tartą.Masę dokładnie wyrobić /jeśli jest zbyt rzadka można dodać odpowiednią ilość
bułki tartej/.
Mięso wstawić do lodówki. W międzyczasie na głębokiej patelni rozgrzać
oliwę i podsmażyć pokrojoną w kostkę
cebulę i zmiażdżony
czosnek /nie rumienić/.Wlać
sok pomidorowy,
bulion, doprawić do smaku
solą ,
pieprzem, przykryć pokrywką i gotować na wolnym ogniu do zgęstnienie sosu /od czasu do czasu należy zamieszać/. Z przygotowanego wcześniej
mięsa uformować /wilgotnymi rękami/ malutkie kuleczki. Pulpety obtoczyć w
mące i smażyć na rozgrzanej
oliwie z każdej strony. Usmażone pulpeciki przełożyć do gorącego
sosu pomidorowego chwilę podgotować.Ugotować al dente
makaron .Przecedzić i przełożyć na talerze. Każdą porcję polać
sosem pomidorowym z pulpetami , posypać startym
parmezanem, ozdobić zieloną
pietruszką i
majerankiem.