Wykonanie
Po moim eksperymentowaniu w kuchni wychodzą różne dania. Dziś powstała a'la zapiekanka z
makaronem nadziewanym
mięsem mielonym. Danie bardzo syte, ale tak smaczne, że warte odpuszczenia sobie diety :)
Składniki:Kilka sztuk
makaronu Canneloni,3 świeże
papryki (czerwona, żółta, zielona),6 średnich
pomidorów,1 duża
cebula,8 ząbków
czosnku,360g
mięsa mielonego,
jajko,
bułka tarta,
mleko - mniej niż pół szklanki,
olej lub
oliwa z oliwek,
bazylia ( ja miałam w kostkach - dałam dwie),
sól,
pieprz,
majeranek,
liść laurowy,4 duże plastry
sera żółtego.Przygotowanie:Rozgrzać piekarnik do 230stopni.
Papryki oczyścić, położyć na blaszkę skórką do góry i włożyć do piekarnika na ok.20min. Gdy skórka zacznie nabierać ciemne bąble wyciągnąć i włożyć do garnka, przykryć szczelnie pokrywką. Po ostudzeniu obrać ze skórki.
Cebulę pokroić w drobną kostkę,
czosnek posiekać i razem na odrobinie
oleju lub
oliwy z oliwek na bardzo małym ogniu podsmażyć - pod przykryciem. Uważać by nie przyrumienić.
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w grubszą kostkę. Podczas krojenia będzie dużo soku, ale tego soku nie wylewać. Razem z
pomidorami dodać do
cebuli i
czosnku. Cały czas dusić pod pokrywą. Dodać
liść laurowy,
bazylię, posolić i popieprzyć. Dodać grubo pokrojoną
paprykę. Chwilę poddusić. W razie potrzeby doprawić.
Mięso mielone (surowe) wymieszać z
jajkiem. Doprawić
solą,
pieprzem,
majerankiem i posypać lekko
bułką tartą, po której polać
mlekiem by
bułka zmiękła - wymieszać. Następnie nadziać
makaron ( nie ugotowany)
mięsem.
Na dno naczynia żaroodpornego wylać połowę przygotowanych warzyw. Poukładać nadziany
makaron. Na wierzch wylać resztę warzyw ( dokładnie przykryć
makaron warzywami ). Przykryć pokrywą od naczynia żaroodpornego lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190stopni. Po godzinie wyciągnąć, położyć na wierzch
ser żółty. Jeszcze przez chwilę piec, do roztopienia
sera.
Smacznego!!!