Wykonanie
Makaron z
Sosem Pomidorowym i Klopsikami to interesująca propozycja na codzienny obiad. Połączenie
makaronu z
sosem pomidorowym oraz klopsikami to dość ciekawa kombinacja, która idealnie ze sobą komponuje tworząc smaczne i pożywne danie.
Klopsiki:500 g
mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego)duża
cebulałyżka
musztardyduże
jajkobułka namoczona w
mleku2 duże ząbki
czosnku2 łyżki
bułki tartejprzyprawy:
kolendra,
majeranek,
tymianek,
gałka muszkatołowasólpieprzponadto:
bułka tarta do obtaczania
olej do smażenia300 g
makaronuSos Pomidorowy:2 puszki krojonych
pomidorów4 ząbki
czosnkuduża
cebulabazylia suszona
majeranektymianeksólpieprzolejpietruszka (opcjonalnie)Klopsiki:
Bułkę namoczoną w
mleku dokładnie odsączamy.
Cebulę i
czosnek bardzo drobno siekamy. Wszystko to łączymy z
mięsem, wbijamy
jajko, dodajemy po szczypcie przypraw,
sól,
pieprz (ilość według uznania),
musztardę i
bułkę tartą. Dokładnie wyrabiamy
mięso.Z
mięsnej masy formujemy wilgotnymi rękami malutkie kuleczki o średnicy ok. 2-3 cm, a następnie obtaczamy je w
bułce tartej. Ostrożnie przekładamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron na złoty kolor (po ok. 4-5 min. z każdej ze stron). Kotleciki smażymy na niedużym gazie, tak aby
mięso miało czas podsmażyć się w środku, a z zewnątrz było złociste i chrupkie.W tym samym czasie w osolonej wodzie gotujemy
makaron - al dente.Przygotowujemy sos:Na rozgrzaną patelnię wlewamy niewielką ilość
oleju i wrzucamy
cebulę. Smażymy do momentu lekkiego zrumienienia, a następnie dodajemy
czosnek i chwilę smażymy do zeszklenia. Wszystko należy często mieszać, aby składniki nie przywarły lub nie uległy przypaleniu.
Do całości dodajemy
pomidory i gotujemy jeszcze przez ok. 3-5 minut. Doprawiamy
solą,
pieprzem oraz po ok. 1/4 łyżeczki każdej z przypraw.Do sosu wrzucamy przygotowane wcześniej klopsiki i jeszcze chwilę podgrzewamy.
Makaron odcedzamy i mieszamy z łyżką
oleju. Następnie wykładamy go na talerze i polewamy przygotowanym sosem. Całość można posypać świeżą
pietruszką.