ßßß
250 g soczewicy2 szklanki bulionu warzywnego¼ szklanki oliwy z oliwek2 łyżki masła1 mała cebula2 ząbki czosnku1 mała marchewkakawałek selera naciowegozielona pietruszkaliść laurowykilka ziarenek ziela angielskiego2-3 jajka4 łyżki startego sera parmezan1 łyżeczka sosu sojowego/lub maggi/1mały kieliszek brandypo ¼ łyżeczki zmielonych przypraw/ tymianku, majeranku, imbiru, gałki muszkatołowej, włoskiego kuminu/szczypta chili2 łyżki posiekanych orzechów włoskichoraz sól i pieprz do smaku4 jajka do nadzieniaWykonanie:Ugotować 4 jajka na twardo i obrać.Ziarna soczewicy wypłukać i zalać gorącym bulionem warzywny , dodać liść laurowy i ziele angielskie. Gotować aż ziarenka rozpadną się . W czasie gotowania należy tylko od czasu do czasu wymieszać, aby zapobiec przypaleniu się . Po ugotowaniu wyjąć przyprawy ,można lekko zmiksować /lubię gładki pasztet/ . Pokrojoną cebulę, czosnek oraz marchewkę i seler starte na grubej tarce podsmażyć na oliwie/ dusić do miękkości /. Pod koniec smażenia dodać masło, ziołowe przyprawy/ ilość i rodzaj można dowolnie zmienić/ oraz mały kieliszek brandy.Masę warzywną połączyć z soczewicą, dokładnie wymieszać . Wbić roztrzepane jajka, dodać sos sojowy , starty ser ,zieloną pietruszkę i wymieszać / ewentualnie doprawić do smaku/ . Do foremki /10/22 cm./ wyłożonej papierem do pieczenia nałożyć 1/3 masy pasztetowej, ułożyć jajka / końcówki ściąć/ i przykryć pozostałą częścią. Papier przed włożeniem do foremki należy zmoczyć i pognieść, usuwając nadmiar wody, a wówczas łatwiej dopasowuje się do foremki.Wierzch posypać krokantem orzechowym.Pasztet piec w 180°C aż będzie przypieczony z wierzchu, a boki będą odchodzić od foremki./ok.45 min/.Schłodzony pasztet wyjąć z foremki, usunąć papier /łatwo odchodzi/i wyłożyć na półmisek,podawać z dodatkiem pieczywa i sosu chrzanowego.