Wykonanie

Na co dzień i od święta. Pyszny warzywny pasztet dla każdego .Bardzo aromatyczny i bogaty w przypraw . Smakuje prawie tak jak pasztet
mięsny i w niczym mu nie ustępuje/ oczywiście to moje zdanie/.Bardzo dobrze rozsmarowuje się na
pieczywie i doskonale kroi się po całkowitym ostudzeniu .Najlepiej użyć do pasztetu
soczewicy czerwonej, ponieważ krótko gotuje się i nie wymaga mielenia.Ale moja brązowa również spisała się doskonale.

Dodatek ugotowanego
jajka sprawia,że pasztet może być elegancką przystawką na świątecznym
stole.Składniki:/na foremkę 10/22 cm/

250 g
soczewicy2 szklanki
bulionu warzywnego¼ szklanki
oliwy z oliwek2 łyżki
masła1 mała
cebula2 ząbki
czosnku1 mała
marchewkakawałek
selera naciowegozielona
pietruszkaliść laurowykilka ziarenek
ziela angielskiego2-3
jajka4 łyżki
startego sera parmezan1 łyżeczka sosu sojowego/lub maggi/1mały kieliszek
brandypo ¼ łyżeczki zmielonych przypraw/
tymianku,
majeranku,
imbiru,
gałki muszkatołowej, włoskiego kuminu/szczypta
chili2 łyżki posiekanych
orzechów włoskichoraz
sól i
pieprz do smaku4
jajka do nadzieniaWykonanie:Ugotować 4
jajka na twardo i obrać.Ziarna
soczewicy wypłukać i zalać gorącym
bulionem warzywny , dodać
liść laurowy i
ziele angielskie. Gotować aż ziarenka rozpadną się . W czasie gotowania należy tylko od czasu do czasu wymieszać, aby zapobiec przypaleniu się . Po ugotowaniu wyjąć
przyprawy ,można lekko zmiksować /lubię gładki pasztet/ . Pokrojoną
cebulę,
czosnek oraz
marchewkę i
seler starte na grubej tarce podsmażyć na oliwie/ dusić do miękkości /. Pod koniec smażenia dodać
masło,
ziołowe przyprawy/ ilość i rodzaj można dowolnie zmienić/ oraz mały kieliszek
brandy.Masę warzywną połączyć z
soczewicą, dokładnie wymieszać . Wbić roztrzepane
jajka, dodać
sos sojowy ,
starty ser ,zieloną
pietruszkę i wymieszać / ewentualnie doprawić do smaku/ . Do foremki /10/22 cm./ wyłożonej papierem do pieczenia nałożyć 1/3 masy
pasztetowej, ułożyć
jajka / końcówki ściąć/ i przykryć pozostałą częścią. Papier przed włożeniem do foremki należy zmoczyć i pognieść, usuwając nadmiar
wody, a wówczas łatwiej dopasowuje się do foremki.Wierzch posypać krokantem
orzechowym.Pasztet piec w 180°C aż będzie przypieczony z wierzchu, a boki będą odchodzić od foremki./ok.45 min/.Schłodzony pasztet wyjąć z foremki, usunąć papier /łatwo odchodzi/i wyłożyć na półmisek,podawać z dodatkiem
pieczywa i
sosu chrzanowego.