ßßß Cookit - przepis na Pasztet z soczewicy z jajkiem

Pasztet z soczewicy z jajkiem

nazwa

Wykonanie

Na co dzień i od święta. Pyszny warzywny pasztet dla każdego .
Bardzo aromatyczny i bogaty w przypraw . Smakuje prawie tak jak pasztet mięsny i w niczym mu nie ustępuje/ oczywiście to moje zdanie/.
Bardzo dobrze rozsmarowuje się na pieczywie i doskonale kroi się po całkowitym ostudzeniu .Najlepiej użyć do pasztetu soczewicy czerwonej, ponieważ krótko gotuje się i nie wymaga mielenia.
Ale moja brązowa również spisała się doskonale.
Dodatek ugotowanego jajka sprawia,że pasztet może być elegancką przystawką na świątecznym stole.
Składniki:/na foremkę 10/22 cm/
250 g soczewicy
2 szklanki bulionu warzywnego
¼ szklanki oliwy z oliwek
2 łyżki masła
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1 mała marchewka
kawałek selera naciowego
zielona pietruszka
liść laurowy
kilka ziarenek ziela angielskiego
2-3 jajka
4 łyżki startego sera parmezan
1 łyżeczka sosu sojowego/lub maggi/
1mały kieliszek brandy
po ¼ łyżeczki zmielonych przypraw/ tymianku, majeranku, imbiru, gałki muszkatołowej, włoskiego kuminu/
szczypta chili
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
oraz sól i pieprz do smaku
4 jajka do nadzienia
Wykonanie:
Ugotować 4 jajka na twardo i obrać.
Ziarna soczewicy wypłukać i zalać gorącym bulionem warzywny , dodać liść laurowy i ziele angielskie. Gotować aż ziarenka rozpadną się . W czasie gotowania należy tylko od czasu do czasu wymieszać, aby zapobiec przypaleniu się . Po ugotowaniu wyjąć przyprawy ,można lekko zmiksować /lubię gładki pasztet/ . Pokrojoną cebulę, czosnek oraz marchewkę i seler starte na grubej tarce podsmażyć na oliwie/ dusić do miękkości /. Pod koniec smażenia dodać masło, ziołowe przyprawy/ ilość i rodzaj można dowolnie zmienić/ oraz mały kieliszek brandy.
Masę warzywną połączyć z soczewicą, dokładnie wymieszać . Wbić roztrzepane jajka, dodać sos sojowy , starty ser ,zieloną pietruszkę i wymieszać / ewentualnie doprawić do smaku/ . Do foremki /10/22 cm./ wyłożonej papierem do pieczenia nałożyć 1/3 masy pasztetowej, ułożyć jajka / końcówki ściąć/ i przykryć pozostałą częścią. Papier przed włożeniem do foremki należy zmoczyć i pognieść, usuwając nadmiar wody, a wówczas łatwiej dopasowuje się do foremki.
Wierzch posypać krokantem orzechowym.
Pasztet piec w 180°C aż będzie przypieczony z wierzchu, a boki będą odchodzić od foremki./ok.45 min/.Schłodzony pasztet wyjąć z foremki, usunąć papier /łatwo odchodzi/i wyłożyć na półmisek,podawać z dodatkiem pieczywa i sosu chrzanowego.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2012/03/pasztet-z-soczewicy-z-jajkiem.html