Wykonanie
NISKOTŁUSZCZOWALASAGNEZ
KURCZAKIEM,
SZPINAKIEM I PSEUDOBESZAMELEM

Stworzona wczoraj, a już dziś na blogu. Lasagne dla tych, którzy a) maja mało czasu, b) dbają o to co wkładają w swój żołądek :)Dokładnie tak wyglądało tworzenie mojego wczorajszego obiadu. Mało czasu, ale i oczekiwania spore. Bo niełatwo pogodzić gusty Trzylatka, który jednego dnia na przykład kocha
szpinak, innego uważa , że go nie lubi;
Męża, który kontroluje swoją wagę i mnie - czyli Kobiety Dwupaka, która zwraca uwagę na to co je i wbrew pozorom nie je wszystkiego za dwoje, tylko
jada dla Dwojga. Wszak Kobieta Ciężarna po 30stce ma już pewną świadomość, co służy, a co nie. Ale i taka Kobieta ma zachcianki ;) Więc jak widzicie nie łatwo pogodzić wszystkie smaki domowników mego Domu i muszę się dobrze czasem nakombinować. A jak do tego przychodzi presja czasu i ograniczona ilość produktów w lodówce... To zaczyna się to, co lubię najbardziej w kuchni... MAGIA ;)Wyszła mi z tego czarowania pyszna, lekka i niskotłuszczowa, aczkolwiek nie pozbawiona odrobiny tłuszczy, lasagne.
Kurczak,
pomidory,
wino,
szpinak, kilka płatów
makaronu i sprawdzony niskotłuszczowy beszamel . Poezja. Czegoś chcieć więcej ? Zapraszam.

Składniki na kwadratowe naczynie żaroodporne6-8 płatów
makaronu lasagne1 podwójna
pierś z kurczaka1 wiązka
szpinaku - 2 duże gałązki2
cebulki dymki wraz ze
szczypiorem100 g
przecieru pomidorowegopół szklanki
białego wina1 łyżeczka
sera mascarpone - można zastąpić połową małej kosteczki
topionego serka light1 kulka
mozzarelli50 g
sera żółtego - najlepszy jest Edam
bazylia suszona2 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżeczka
cukruocet winnygałka muszkatołowapieprzsólsól czosnkowa lub 2 ząbki
czosnku450 ml niskotłuszczowego beszamelu *
Szpinak płukamy dokładnie i obcinamy liście, które kroimy na cienkie paski. Wrzucamy na rozgrzaną 1 łyżkę
oliwy z oliwek, i podsmażamy, do momentu, aż zmaleje. Solimy,
pieprzymy, dodajemy dużą ilość
gałki muszkatołowej,
sól czosnkową lub rozdrobniony
czosnek,
mascarpone i mieszamy do momentu rozpuszczenia się
sera. Przykrywamy i wyłączamy.
Pierś z kurczaka mielimy.
Cebulkę szatkujemy, podsmażamy na pozostałej
oliwie. Dodajemy
kurczaka, smażymy mieszając 2-3 minutki, zalewamy
winem, dodajemy
przecier pomidorowy,
sól,
pieprz,
bazylię,
cukier i odrobinę
octu winnego, mieszamy i dusimy kolejne 5 minut. Wyłączamy. Przykrywamy.Przygotowujemy niskotłuszczowy beszamel według przepisu.
Mozzarellę kroimy na cienkie plasterki, podobnie jak Edam.Włączamy piekarnik na 200'C.Do naczynia żaroodpornego wlewamy chochlę beszamelu, układamy 2 płaty lasagne, na nie wylewamy kolejną chochlę beszamelu, chochlę sosu
mięsnego i przykrywamy kolejnymi dwoma płatami
makaronu. Na nie wylewamy chochlę beszamel'u, rozkładamy cały
szpinak, polewamy beszamelem i układamy porwane dwa plasterki
mozzarelli. Przykładamy płatami lasagne, wylewamy beszamel, pozostały sos
mięsny, beszamel. (Jeśli jeszcze się nam zmieści możemy ostatnia warstwę podzielić na pół przedzielając dodatkowymi płatami
makaronu). Układamy na beszamelu plasterki
mozzarelli i na niej plastry Edama. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 25 minut. wyjmujemy i zostawiamy w formie na 10-15 minut, aby lasagna nam odpoczęła i dobrze się kroiła. Smaczności !!* sos beszamel robimy dokładnie z proporcji jakie podaje w tym
poście - KLIK - a więc z 1,5 łyżki
mąki ziemniaczanej, 2,5 łyżek
wody, 425 ml
mleka.