ßßß Cookit - przepis na LASAGNE

LASAGNE

nazwa

Wykonanie

NISKOTŁUSZCZOWA
LASAGNE
Z KURCZAKIEM, SZPINAKIEM I PSEUDOBESZAMELEM
Stworzona wczoraj, a już dziś na blogu. Lasagne dla tych, którzy a) maja mało czasu, b) dbają o to co wkładają w swój żołądek :)
Dokładnie tak wyglądało tworzenie mojego wczorajszego obiadu. Mało czasu, ale i oczekiwania spore. Bo niełatwo pogodzić gusty Trzylatka, który jednego dnia na przykład kocha szpinak, innego uważa , że go nie lubi; Męża, który kontroluje swoją wagę i mnie - czyli Kobiety Dwupaka, która zwraca uwagę na to co je i wbrew pozorom nie je wszystkiego za dwoje, tylko jada dla Dwojga. Wszak Kobieta Ciężarna po 30stce ma już pewną świadomość, co służy, a co nie. Ale i taka Kobieta ma zachcianki ;) Więc jak widzicie nie łatwo pogodzić wszystkie smaki domowników mego Domu i muszę się dobrze czasem nakombinować. A jak do tego przychodzi presja czasu i ograniczona ilość produktów w lodówce... To zaczyna się to, co lubię najbardziej w kuchni... MAGIA ;)
Wyszła mi z tego czarowania pyszna, lekka i niskotłuszczowa, aczkolwiek nie pozbawiona odrobiny tłuszczy, lasagne. Kurczak, pomidory, wino, szpinak, kilka płatów makaronu i sprawdzony niskotłuszczowy beszamel . Poezja. Czegoś chcieć więcej ? Zapraszam.
Składniki na kwadratowe naczynie żaroodporne
6-8 płatów makaronu lasagne
1 podwójna pierś z kurczaka
1 wiązka szpinaku - 2 duże gałązki
2 cebulki dymki wraz ze szczypiorem
100 g przecieru pomidorowego
pół szklanki białego wina
1 łyżeczka sera mascarpone - można zastąpić połową małej kosteczki topionego serka light
1 kulka mozzarelli
50 g sera żółtego - najlepszy jest Edam
bazylia suszona
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru
ocet winny
gałka muszkatołowa
pieprz
sól
sól czosnkowa lub 2 ząbki czosnku
450 ml niskotłuszczowego beszamelu *
Szpinak płukamy dokładnie i obcinamy liście, które kroimy na cienkie paski. Wrzucamy na rozgrzaną 1 łyżkę oliwy z oliwek, i podsmażamy, do momentu, aż zmaleje. Solimy, pieprzymy, dodajemy dużą ilość gałki muszkatołowej, sól czosnkową lub rozdrobniony czosnek, mascarpone i mieszamy do momentu rozpuszczenia się sera. Przykrywamy i wyłączamy.
Pierś z kurczaka mielimy. Cebulkę szatkujemy, podsmażamy na pozostałej oliwie. Dodajemy kurczaka, smażymy mieszając 2-3 minutki, zalewamy winem, dodajemy przecier pomidorowy, sól, pieprz, bazylię, cukier i odrobinę octu winnego, mieszamy i dusimy kolejne 5 minut. Wyłączamy. Przykrywamy.
Przygotowujemy niskotłuszczowy beszamel według przepisu.
Mozzarellę kroimy na cienkie plasterki, podobnie jak Edam.
Włączamy piekarnik na 200'C.
Do naczynia żaroodpornego wlewamy chochlę beszamelu, układamy 2 płaty lasagne, na nie wylewamy kolejną chochlę beszamelu, chochlę sosu mięsnego i przykrywamy kolejnymi dwoma płatami makaronu. Na nie wylewamy chochlę beszamel'u, rozkładamy cały szpinak, polewamy beszamelem i układamy porwane dwa plasterki mozzarelli. Przykładamy płatami lasagne, wylewamy beszamel, pozostały sos mięsny, beszamel. (Jeśli jeszcze się nam zmieści możemy ostatnia warstwę podzielić na pół przedzielając dodatkowymi płatami makaronu). Układamy na beszamelu plasterki mozzarelli i na niej plastry Edama. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 25 minut. wyjmujemy i zostawiamy w formie na 10-15 minut, aby lasagna nam odpoczęła i dobrze się kroiła. Smaczności !!
* sos beszamel robimy dokładnie z proporcji jakie podaje w tym poście - KLIK - a więc z 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej, 2,5 łyżek wody, 425 ml mleka.
Źródło:http://waniliowysmoczek.blogspot.com/2014/05/niskotuszczowa-lasagne-kurczakszpinak.html