Wykonanie
O brytyjskiej kuchni wiemy naprawdę mało. Do niedawna kojarzyła się często z fish 'n'
chips, co powoli się zmienia, dzięki wielu programom kulinarnym, w których Brytyjczycy
wiodą prym. Kto nie zna Nigelli Lawson, Jamiego Olivera, Sophie Dahl czy Ricka Steina. Nie bez znaczenia pozostaje też fakt, iż wielu z nas, wielu naszych znajomych zamieszkało na Wyspach i wiemy o Brytyjczykach i ich zwyczajach kulinarnych coraz więcej (ale nie dość dużo).Dziś proponuję przepyszną zapiekankę z
łososia i
pora - salmon & leek gratin pie . Przepis pochodzi z książki moich ulubieńców - The Hairy Bikers, znanych w Polsce jako Kudłaci kucharze .Dwóch prześwietnych facetów: Simon King i Dave Myers to mistrzowie pieczenia wszystkiego, co można sobie wyobrazić. Wkrótce napiszę więcej o ich książce, z której przepis pochodzi, czyli The Hairy Bikers' Perfect
Pies . Teraz zapraszam na przedsmak tego, co czeka jej czytelników.Lubię
ryby, całkiem niedawno je polubiłem, ale spożywam je raczej w całości. Dla mnie taka zapiekanka rybna była inicjacją. Zapraszam do wspólnego gotowania zarówno smakoszy ryb jak i nowicjuszy. Nikt się nie zawiedzie :-)
Składniki (2-3 porcje):350g filetu z
łososia ze skórą150 ml białego,
wytrawnego wina100 ml
wody1
liść laurowy1 mała
cebula, obrana i pokrojona na ćwiartki150 ml
mleka 3%40 g
masła1 duży
por, pokrojony w półplasterki (o grubości 5mm)25 g
mąki75 ml
śmietany 18%2 łyżki
wermutu lub białego
wytrawnego wina1 łyżeczka
musztardysól, świeżo zmielony
pieprz2 łyżki
oliwy2 kromki
pszennego pieczywa na grzanki (bez skórki, pokrojone w drobną kostkę)40 g
sera cheddar1 łyżka posiekanej
natki pietruszkiNa patelni (do której mamy przykrywkę) umieścić
łososia skórą do dołu. Zalać
winem i
wodą, dodać
liść laurowy i
cebulę. Doprowadzić pod przykryciem do wrzenia, a następnie gotować na małym ogniu przez 5 minut. Ściągnąć z palnika i trzymać pod przykryciem jeszcze kolejne 5 minut.Zawartość patelni przecedzić przez sito (
wywar musi trafić do miski, nie do zlewu!!!).
Cebulę i
liść laurowy wyrzucić,
łososia przestudzić, a
wywar wlać do garnka i gotować, aż się zredukuje do 100 ml.15 g
masła rozgrzać na patelni i smażyć na nim przez 5 minut
pora - dopóki nie zmięknie. Ostudzić.Pozostałą część
masła rozpuścić w rondelku i podsmażyć
mąkę, aż się lekko zezłoci. Powoli wlać do rondla zredukowany
wywar i
mleko - ciągle mieszając. Dodać
śmietanę,
musztardę i
wermut (lub
wino), mieszając gotować na małym ogniu przez 5 minut. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Teraz czas na chrupiącą posypkę. Na patelni rozgrzać
oliwę, wrzucić
pieczywo na grzanki i smażyć, aż się zrumienią.Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Do zapiekanki potrzeba naczynia żaroodpornego o średnicy ok. 20cm.
Łososia obrać ze skóry i podzielić na kawałki. 1/3 duszonego
pora ułożyć w naczyniu, dodać 1/3
łososia i zalać 1/3 sosu. Powtórzyć czynności jeszcze 2
razy, aż całość znajdzie się w naczyniu do zapiekania (na górze będzie oczywiście sos). Teraz wymieszać grzanki z
cheddarem i
natką, posypać z wierzchu zapiekanki. Piec 20-25 minut, aż wierzch się zrumieni, a sos przy krawędziach naczynia będzie bulgotać. Po wyjęciu spożywać ze smakiem :-)A może by tak na drugą nóżkę:Musakę, czyli grecką zapiekankę
Ziemniaki pieczone z
bryndzą i warzywamiWiejską zapiekankę z
wołowinąWołowe casserole z
piwemKässpätzle - kluseczki
serowePolentę zapiekaną z
pomidorami i
parmezanemZapiekankę z
makaronu,
cukinii i
salamiZapiekankę
makaronową z
szynką