ßßß Cookit - przepis na Gratin (zapiekanka) z łososiem i porem

Gratin (zapiekanka) z łososiem i porem

nazwa

Wykonanie

O brytyjskiej kuchni wiemy naprawdę mało. Do niedawna kojarzyła się często z fish 'n' chips, co powoli się zmienia, dzięki wielu programom kulinarnym, w których Brytyjczycy wiodą prym. Kto nie zna Nigelli Lawson, Jamiego Olivera, Sophie Dahl czy Ricka Steina. Nie bez znaczenia pozostaje też fakt, iż wielu z nas, wielu naszych znajomych zamieszkało na Wyspach i wiemy o Brytyjczykach i ich zwyczajach kulinarnych coraz więcej (ale nie dość dużo).
Dziś proponuję przepyszną zapiekankę z łososia i pora - salmon & leek gratin pie . Przepis pochodzi z książki moich ulubieńców - The Hairy Bikers, znanych w Polsce jako Kudłaci kucharze .
Dwóch prześwietnych facetów: Simon King i Dave Myers to mistrzowie pieczenia wszystkiego, co można sobie wyobrazić. Wkrótce napiszę więcej o ich książce, z której przepis pochodzi, czyli The Hairy Bikers' Perfect Pies . Teraz zapraszam na przedsmak tego, co czeka jej czytelników.
Lubię ryby, całkiem niedawno je polubiłem, ale spożywam je raczej w całości. Dla mnie taka zapiekanka rybna była inicjacją. Zapraszam do wspólnego gotowania zarówno smakoszy ryb jak i nowicjuszy. Nikt się nie zawiedzie :-)
Składniki (2-3 porcje):
350g filetu z łososia ze skórą
150 ml białego, wytrawnego wina
100 ml wody
1 liść laurowy
1 mała cebula, obrana i pokrojona na ćwiartki
150 ml mleka 3%
40 g masła
1 duży por, pokrojony w półplasterki (o grubości 5mm)
25 g mąki
75 ml śmietany 18%
2 łyżki wermutu lub białego wytrawnego wina
1 łyżeczka musztardy
sól, świeżo zmielony pieprz
2 łyżki oliwy
2 kromki pszennego pieczywa na grzanki (bez skórki, pokrojone w drobną kostkę)
40 g sera cheddar
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Na patelni (do której mamy przykrywkę) umieścić łososia skórą do dołu. Zalać winem i wodą, dodać liść laurowy i cebulę. Doprowadzić pod przykryciem do wrzenia, a następnie gotować na małym ogniu przez 5 minut. Ściągnąć z palnika i trzymać pod przykryciem jeszcze kolejne 5 minut.
Zawartość patelni przecedzić przez sito (wywar musi trafić do miski, nie do zlewu!!!). Cebulę i liść laurowy wyrzucić, łososia przestudzić, a wywar wlać do garnka i gotować, aż się zredukuje do 100 ml.
15 g masła rozgrzać na patelni i smażyć na nim przez 5 minut pora - dopóki nie zmięknie. Ostudzić.
Pozostałą część masła rozpuścić w rondelku i podsmażyć mąkę, aż się lekko zezłoci. Powoli wlać do rondla zredukowany wywar i mleko - ciągle mieszając. Dodać śmietanę, musztardę i wermut (lub wino), mieszając gotować na małym ogniu przez 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Teraz czas na chrupiącą posypkę. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pieczywo na grzanki i smażyć, aż się zrumienią.
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Do zapiekanki potrzeba naczynia żaroodpornego o średnicy ok. 20cm. Łososia obrać ze skóry i podzielić na kawałki. 1/3 duszonego pora ułożyć w naczyniu, dodać 1/3 łososia i zalać 1/3 sosu. Powtórzyć czynności jeszcze 2 razy, aż całość znajdzie się w naczyniu do zapiekania (na górze będzie oczywiście sos). Teraz wymieszać grzanki z cheddarem i natką, posypać z wierzchu zapiekanki. Piec 20-25 minut, aż wierzch się zrumieni, a sos przy krawędziach naczynia będzie bulgotać. Po wyjęciu spożywać ze smakiem :-)
A może by tak na drugą nóżkę:
Musakę, czyli grecką zapiekankę
Ziemniaki pieczone z bryndzą i warzywami
Wiejską zapiekankę z wołowiną
Wołowe casserole z piwem
Kässpätzle - kluseczki serowe
Polentę zapiekaną z pomidorami i parmezanem
Zapiekankę z makaronu, cukinii i salami
Zapiekankę makaronową z szynką
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2012/02/gratin-z-ososiem-i-porem.html