ßßß Cookit - przepis na Ziemniaki pieczone z bryndzą i warzywami

Ziemniaki pieczone z bryndzą i warzywami

nazwa

Wykonanie

Chrupiące pieczone ziemniaczki zapieczone w towarzystwie aromatycznej bryndzy i pysznych warzyw - coś dla zabieganych miłośników przaśnych, kulinarnych klimatów. Chwilka czasu plus odrobina cierpliwości i pyszny, pachnący obiad gotowy :-)
Chyba nikogo nie trzeba namawiać do zjedzenia zapieczonych ziemniaczków z ciągnącym się serem, mnie w każdym razie na pewno nie. Tego rodzaju zapiekanki nie tylko są smaczne, ale też doskonale się prezentują na stole, więc na rodzinie lub gościach z pewnością zrobią wrażenie. Dodatkową zaletą jest to, że w zależności od upodobań i zawartości lodówki można modyfikować składniki pod jednym warunkiem - ziemniaki i jakiś ser muszą pozostać :-)
Składniki:
4 duże ziemniaki
4 pieczarki
1 mały por
1 cebula
½ czerwonej papryki, słodkiej
150 g bryndzy
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
4 łyżki oliwy z oliwek (do ziemniaków)
3 łyżki oliwy z oliwek (do smażenia)
przyprawa do ziemniaków (bez soli, najlepiej własna mieszanka)
sól, pieprz - do smaku
Przyprawę można zrobić samodzielnie, mieszając po szczypcie: suszonego majeranku, mielonego pieprzu, czosnku granulowanego, kurkumy, suszonej natki pietruszki, cukru, mielonego kminku, słodkiej papryki, czerwonej czubricy. Najlepiej, aby przyprawa nie zawierała soli, dzięki temu ziemniaki nie puszczą wody.
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Na blaszkę wylać oliwę, ziemniaki obrać i pokroić w dużą kostkę (3cm), cebulę obrać i pokroić w ósemki. Oba składniki wrzucić na blaszkę, posypać przyprawą i obtoczyć w oliwie i przyprawie.
Wstawić blaszkę do piekarnika na około 15 minut, ustawiając opcję górnej i dolnej grzałki. W tym czasie dwa razy przemieszać zawartość. Kiedy nóż gładko wchodzi w ziemniaki, przestawić funkcję w piekarniku na termoobieg + dolna grzałka i zapiekać przez 5 minut, w połowie czasu przemieszać. Po tym czasie ustawić piekarnik na opiekanie i termoobieg - opiekać przez jakieś 2-3 minuty, aż się zezłocą.
Kiedy ziemniaki są w piekarniku, pokroić w plastry obrane pieczarki, por i paprykę. Przesmażyć wszystko na patelni, aż warzywa lekko zmiękną. Upieczone ziemniaki przełożyć z blaszki do naczynia żaroodpornego (można do małych foremek wielkości porcji), na nich ułożyć warzywa z patelni i całość posypać pokruszoną bryndzą. Zapiekać w piekarniku przez 10-15 minut, aż bryndza się rozpuści. Po wyciągnięciu posypać natką pietruszki i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
Smacznego :-)
Miłośnikomzapiekanek polecam również:
Musakę, czyli grecką zapiekankę
Wiejską zapiekankę z wołowiną
Wołowe casserole z piwem
Kässpätzle - kluseczki serowe
Gratin z łososiem i porem
Polentę zapiekaną z pomidorami i parmezanem
Zapiekankę z makaronu, cukinii i salami
Zapiekankę makaronową z szynką
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2012/07/ziemniaki-pieczone-z-bryndza-i-warzywami_23.html