Wykonanie
Chrupiące pieczone ziemniaczki zapieczone w towarzystwie aromatycznej
bryndzy i pysznych warzyw - coś dla zabieganych miłośników przaśnych, kulinarnych klimatów. Chwilka czasu plus odrobina cierpliwości i pyszny, pachnący obiad gotowy :-)Chyba nikogo nie trzeba namawiać do zjedzenia zapieczonych ziemniaczków z ciągnącym się
serem, mnie w każdym razie na pewno nie. Tego rodzaju zapiekanki nie tylko są smaczne, ale też doskonale się prezentują na
stole, więc na rodzinie lub gościach z pewnością zrobią wrażenie. Dodatkową zaletą jest to, że w zależności od upodobań i zawartości lodówki można modyfikować składniki pod jednym warunkiem -
ziemniaki i jakiś
ser muszą pozostać :-)
Składniki:4 duże
ziemniaki4
pieczarki1 mały
por1
cebula½
czerwonej papryki, słodkiej150 g
bryndzy1 łyżka posiekanej
natki pietruszki4 łyżki
oliwy z oliwek (do
ziemniaków)3 łyżki
oliwy z oliwek (do smażenia)
przyprawa do ziemniaków (bez
soli, najlepiej własna mieszanka)
sól,
pieprz - do smaku
Przyprawę można zrobić samodzielnie, mieszając po szczypcie: suszonego
majeranku, mielonego
pieprzu,
czosnku granulowanego,
kurkumy, suszonej
natki pietruszki,
cukru, mielonego
kminku,
słodkiej papryki, czerwonej czubricy. Najlepiej, aby
przyprawa nie zawierała
soli, dzięki temu
ziemniaki nie puszczą
wody.Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Na blaszkę wylać
oliwę,
ziemniaki obrać i pokroić w dużą kostkę (3cm),
cebulę obrać i pokroić w ósemki. Oba składniki wrzucić na blaszkę, posypać
przyprawą i obtoczyć w
oliwie i
przyprawie.Wstawić blaszkę do piekarnika na około 15 minut, ustawiając opcję górnej i dolnej grzałki. W tym czasie dwa
razy przemieszać zawartość. Kiedy nóż gładko wchodzi w
ziemniaki, przestawić funkcję w piekarniku na termoobieg + dolna grzałka i zapiekać przez 5 minut, w połowie czasu przemieszać. Po tym czasie ustawić piekarnik na opiekanie i termoobieg - opiekać przez jakieś 2-3 minuty, aż się zezłocą.Kiedy
ziemniaki są w piekarniku, pokroić w plastry obrane
pieczarki,
por i
paprykę. Przesmażyć wszystko na patelni, aż warzywa lekko zmiękną. Upieczone
ziemniaki przełożyć z blaszki do naczynia żaroodpornego (można do małych foremek wielkości porcji), na nich ułożyć warzywa z patelni i całość posypać pokruszoną
bryndzą. Zapiekać w piekarniku przez 10-15 minut, aż
bryndza się rozpuści. Po wyciągnięciu posypać
natką pietruszki i ewentualnie doprawić
solą i
pieprzem.Smacznego :-)Miłośnikomzapiekanek polecam również:Musakę, czyli grecką zapiekankęWiejską zapiekankę z
wołowinąWołowe casserole z
piwemKässpätzle - kluseczki
seroweGratin z
łososiem i
poremPolentę zapiekaną z
pomidorami i
parmezanemZapiekankę z
makaronu,
cukinii i
salamiZapiekankę
makaronową z
szynką