ßßß
Składniki (4 porcje):250 g suchego makaronu (macaroni, kolanka, cienkie rurki)1 cebula125 g szynki125 g szynki długodojrzewającej3 jajka1 szklanka śmietany 18 %1/2 szklanki mleka2 łyżki posiekanego szczypiorku1 kulka mozzarelli125 g startego sera cheddaroliwa do smażeniasól, pieprz - do smakuPiekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Makaron ugotować al dente, odcedzić i ułożyć na dnie głębokiego naczynia do zapiekania.Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć cebulę pokrojoną w półplasterki - do zeszklenia. Dodać drobno pokrojone szynki i smażyć jeszcze przez 2 minuty. Zdjąć z palnika.W misce wymieszać jajka, mleko, śmietanę, szczypiorek. Dodać starty cheddar i pokrojoną na małe kawałki mozzarellę oraz zawartość patelni. Wymieszać, ewentualnie doprawić i wylać sos na makaron. Zapiekać 35-40 minut, aż wierzch się ładnie zrumieni.Smacznego :-)A na dokładkę spójrzcie na:Musakę, czyli grecką zapiekankęZiemniaki pieczone z bryndzą i warzywamiWiejską zapiekankę z wołowinąWołowe casserole z piwemKässpätzle - kluseczki seroweGratin z łososiem i poremPolentę zapiekaną z pomidorami i parmezanemZapiekankę z makaronu, cukinii i salami