Wykonanie
Makarony zapiekane pod chrupiącym
serkiem mają tą wspólną cechę, że są pyszne. Ten
makaron nie odbiega od standardów i tez taki oczywiście jest :-)Uwielbiam wszelkiego rodzaju zapiekanki. Wszystko co ma w efekcie ciągnący się
ser musi być pyszne, bez dyskusji :-) Tu oprócz
sera w piecu wylądował
makaron, aromatyczna
wędzona szynka i dojrzały
cheddar - no i jak się temu oprzeć???
Składniki (4 porcje):250 g suchego
makaronu (
macaroni, kolanka, cienkie rurki)1
cebula125 g
szynki125 g
szynki długodojrzewającej3
jajka1 szklanka
śmietany 18 %1/2 szklanki
mleka2 łyżki posiekanego
szczypiorku1 kulka
mozzarelli125 g
startego sera cheddaroliwa do smażenia
sól,
pieprz - do smakuPiekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
Makaron ugotować al dente, odcedzić i ułożyć na dnie głębokiego naczynia do zapiekania.Na patelni rozgrzać
oliwę i smażyć
cebulę pokrojoną w półplasterki - do zeszklenia. Dodać drobno pokrojone
szynki i smażyć jeszcze przez 2 minuty. Zdjąć z palnika.W misce wymieszać
jajka,
mleko,
śmietanę,
szczypiorek. Dodać starty
cheddar i pokrojoną na małe kawałki
mozzarellę oraz zawartość patelni. Wymieszać, ewentualnie doprawić i wylać sos na
makaron. Zapiekać 35-40 minut, aż wierzch się ładnie zrumieni.Smacznego :-)A na dokładkę spójrzcie na:Musakę, czyli grecką zapiekankę
Ziemniaki pieczone z
bryndzą i warzywamiWiejską zapiekankę z
wołowinąWołowe casserole z
piwemKässpätzle - kluseczki
seroweGratin z
łososiem i
poremPolentę zapiekaną z
pomidorami i
parmezanemZapiekankę z
makaronu,
cukinii i
salami