ßßß Cookit - przepis na Gratin z szynką i brukselką

Gratin z szynką i brukselką

nazwa

Wykonanie

Kilka dni temu, przy okazji sałatki z pieczonej brukselki, obiecałem więcej brukselkowych przepisów. Wiem doskonale, że nie pałających do niej miłością nie przekonam, ale może chociaż Ci co lubią spróbują innych wariacji na temat małej kapustki. Chociaż może ktoś z Was mnie zaskoczy?? :-)
Zapiekanka, którą Wam dziś przedstawiam to danie mogące być zarówno daniem głównym, jak i świetną przystawką. Nie wymaga dużo pracy i podczas jej pieczenia można przygotować jakieś dodatki lub też gwóźdź programu . Jeśli natomiast zdecydujecie się nie mieszać smaków podana porcja spokojnie wystarczy na dwa syte obiady.
Miłośników zapiekanek wszelakich zapraszam również na:
Musakę, czyli grecką zapiekankę
Ziemniaki pieczone z bryndzą i warzywami
Wiejską zapiekankę z wołowiną
Wołowe casserole z piwem
Kässpätzle - kluseczki serowe
Gratin z łososiem i porem
Polentę zapiekaną z pomidorami i parmezanem
Zapiekankę z makaronu, cukinii i salami
Zapiekankę makaronową z szynką
Składniki:
600 g brukselki
200 g szynki konserwowej
150 g sera żółtego, grubo startego (emmentaler, cheddar)
50 g parmezanu, tartego
250-300 g gęstej śmietany 30 %
sól, pieprz, gałka muszkatołowa - do smaku
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni.
Zagotować wodę w garnku. Dodać odrobinę soli i cukru, wrzucić brukselkę. Gotować ok. 7 minut. Odcedzić i przelać zimną wodą.
Natłuścić masłem żaroodporną formę i przełożyć do niej podgotowaną brukselkę. Dodać szynkę pokrojoną w paski. Oba sery wymieszać ze śmietaną, doprawić pieprzem i gałką, przelać do formy. Zapiekać przez około 30 minut. W zależności od słoności serów doprawić przed podaniem solą (ja jej nie używałem).
Smacznego :-)
Inspiracja: chefkoch.de
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2012/11/gratin-z-szynka-i-brukselka.html