Wykonanie
Kilka dni temu, przy okazji sałatki z pieczonej
brukselki, obiecałem więcej
brukselkowych przepisów. Wiem doskonale, że nie pałających do niej miłością nie przekonam, ale może chociaż Ci co lubią spróbują innych wariacji na temat małej
kapustki. Chociaż może ktoś z Was mnie zaskoczy?? :-)Zapiekanka, którą Wam dziś przedstawiam to danie mogące być zarówno daniem głównym, jak i świetną przystawką. Nie wymaga dużo pracy i podczas jej pieczenia można przygotować jakieś dodatki lub też gwóźdź programu . Jeśli natomiast zdecydujecie się nie mieszać smaków podana porcja spokojnie wystarczy na dwa syte obiady.Miłośników zapiekanek wszelakich zapraszam również na:Musakę, czyli grecką zapiekankę
Ziemniaki pieczone z
bryndzą i warzywamiWiejską zapiekankę z
wołowinąWołowe casserole z
piwemKässpätzle - kluseczki
seroweGratin z
łososiem i
poremPolentę zapiekaną z
pomidorami i
parmezanemZapiekankę z
makaronu,
cukinii i
salamiZapiekankę
makaronową z
szynkąSkładniki:600 g
brukselki200 g
szynki konserwowej150 g
sera żółtego, grubo startego (emmentaler,
cheddar)50 g
parmezanu, tartego250-300 g gęstej
śmietany 30 %
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowa - do smaku
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni.Zagotować
wodę w garnku. Dodać odrobinę
soli i
cukru, wrzucić
brukselkę. Gotować ok. 7 minut. Odcedzić i przelać zimną
wodą.Natłuścić
masłem żaroodporną formę i przełożyć do niej podgotowaną
brukselkę. Dodać
szynkę pokrojoną w paski. Oba
sery wymieszać ze
śmietaną, doprawić
pieprzem i gałką, przelać do formy. Zapiekać przez około 30 minut. W zależności od słoności
serów doprawić przed podaniem
solą (ja jej nie używałem).Smacznego :-)
Inspiracja: chefkoch.de