ßßß
Osoby odchudzające się bardzo często pomijają śniadanie, myśląc, że im się to "opłaci" - kalorie zaoszczędzone rano będzie sobie można "nadrobić" przy obiedzie lub w ogóle odjąć od całodziennego bilansu energetycznego. Niestety, ta strategia prowadzi donikąd: już w połowie dnia będziemy bardzo osłabieni, nasza koncentracja i wydajność będzie mocno szwankować, pojawią się obsesyjne myśli na temat batoników i pączków (niski poziom glukozy we krwi sprawia, że nasz mózg "szaleje", a samopoczucie jest fatalne), a podczas pierwszego po wielogodzinnej głodówce posiłku rzucimy się na jedzenie.Zasada "królewskiego śniadania" obowiązuje również - a może zwłaszcza - osoby na diecie. Jedyne, co powinny one zmodyfikować, to jakość porannych posiłków. Rewelacyjnym pomysłem jest tutaj zainspirowanie się modną ostatnio dietą proteinową - oparte głównie na białku posiłki są sycące, dostarczają energii do pracy i działania, a przy tym zawierają minimalną ilość węglowodanów i tłuszczy, przed którymi drżą marzący o utracie kilogramów.
1. Omlet2 jajka3 łyżki serka homogenizowanegoPół cebuliPół pęczka natki pietruszki50 g szynki drobiowejSól i pieprzJajka rozbełtać z serkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Cebulę drobno posiekać i przesmażyć z pokrojoną w paki szynką na teflonowej patelni.Wlać na patelnię jajka z serkiem, rozmieszać z cebulą i szynką, zmniejszyć ogień i przykryć pokrywką. Kiedy jajka się zetną, zdejmujemy omlet z ognia i posypujemy posiekaną pietruszką.2. Placki otrębowe3 łyżki otrębów owsianych1 łyżka serka homogenizowanego lub 1 łyżka chudego jogurtu1 jajko1 łyżeczka cynamonupół łyżeczki proszku do pieczeniaWszystkie składniki ucieramy w misce na gładką masę. Rozgrzewamy teflonową patelnię i smażymy na niej placki z obu stron na złoty kolor.Takie placki świetnie komponują się z chudym wiejskim serkiem, pomidorem i kiełkami rzodkiewki.
3. Śniadaniowe bułeczki15 łyżek otrąb owsianych i pszennychpół kostki chudego białego sera3 jajaKilka czarnych oliwek2 łyżki proszku do pieczeniaszczypta soliOdrobina oliwy z oliwekSkładniki ucieramy na gładką masę, dodajemy posiekane oliwki. Foremki (najlepiej takie do muffinów) smarujemy cienką warstwą oliwy i nakładamy do nich równe porcje ciasta (do połowy wysokości). Pieczemy 30 minut w temperaturze ok. 180 stopni - do zbrązowienia.4. Placki tuńczykowe1 puszka tuńczyka w sosie własnym2 jajka2 łyżki otrębów owsianych i pszennychsłodka i ostra mielona paprykaświeżo zmielony pieprzszczypta soliposiekany szczypiorekOdsączonego tuńczyka łączymy z jajkami, dodajemy resztę składników i smażymy na rozgrzanej patelni teflonowej z obu stron do zrumienienia.Gotowe placki posypujemy świeżym szczypiorkiem.5. Jajka z łososiem2 jajka100 g wędzonego łososia1/4 szklanki mlekaSzczypiorekSzczypta soliŚwieżo zmielony pieprzJajka rozbełtać z mlekiem i wlać na rozgrzaną patelnię. Kiedy zaczną się ścinać, dodajemy pokrojonego łososia, sól i pieprz. Gotowe danie posypujemy szczypiorkiem.6. Serek wiejski z kurczakiem1 filet z kurczaka1 opakowanie serka wiejskiegoSzczypiorekNatka pietruszki1 pomidor1 mały ogóreksól i pieprz do smakuFilet z kurczaka gotujemy na parze lub w wodzie z odrobiną soli, następnie kroimy w kostkę.Szczypiorek i natkę siekamy, pomidora i obranego ogórka kroimy w kostkę.Składniki łączymy z serkiem wiejskim i doprawiamy solą i pieprzem.Taką sałatkę możemy wziąć ze sobą do pracy.