Wykonanie
Osoby odchudzające się bardzo często pomijają śniadanie, myśląc, że im się to "opłaci" - kalorie zaoszczędzone rano będzie sobie można "nadrobić" przy obiedzie lub w ogóle odjąć od całodziennego bilansu energetycznego. Niestety, ta strategia prowadzi donikąd: już w połowie dnia będziemy bardzo osłabieni, nasza koncentracja i wydajność będzie mocno szwankować, pojawią się obsesyjne myśli na temat batoników i pączków (niski poziom glukozy we
krwi sprawia, że nasz mózg "szaleje", a samopoczucie jest fatalne), a podczas pierwszego po wielogodzinnej głodówce posiłku rzucimy się na jedzenie.Zasada "królewskiego śniadania" obowiązuje również - a może zwłaszcza - osoby na diecie. Jedyne, co powinny one zmodyfikować, to jakość porannych posiłków. Rewelacyjnym pomysłem jest tutaj zainspirowanie się modną ostatnio dietą proteinową - oparte głównie na
białku posiłki są sycące, dostarczają energii do pracy i działania, a przy tym zawierają minimalną ilość węglowodanów i tłuszczy, przed którymi drżą marzący o utracie kilogramów.
1. Omlet2
jajka3 łyżki
serka homogenizowanegoPół
cebuliPół pęczka
natki pietruszki50 g
szynki drobiowejSól i
pieprzJajka rozbełtać z
serkiem, doprawić do smaku
solą i
pieprzem.
Cebulę drobno posiekać i przesmażyć z pokrojoną w paki
szynką na teflonowej patelni.Wlać na patelnię
jajka z
serkiem, rozmieszać z
cebulą i
szynką, zmniejszyć ogień i przykryć pokrywką. Kiedy
jajka się zetną, zdejmujemy omlet z ognia i posypujemy posiekaną
pietruszką.2. Placki
otrębowe3 łyżki
otrębów owsianych1 łyżka
serka homogenizowanego lub 1 łyżka chudego
jogurtu1
jajko1 łyżeczka
cynamonupół łyżeczki
proszku do pieczeniaWszystkie składniki ucieramy w misce na gładką masę. Rozgrzewamy teflonową patelnię i smażymy na niej placki z obu stron na złoty kolor.Takie placki świetnie komponują się z chudym
wiejskim serkiem,
pomidorem i
kiełkami rzodkiewki.
3.
Śniadaniowe bułeczki15 łyżek
otrąb owsianych i pszennychpół kostki chudego
białego sera3
jajaKilka czarnych
oliwek2 łyżki
proszku do pieczeniaszczypta
soliOdrobina
oliwy z oliwekSkładniki ucieramy na gładką masę, dodajemy posiekane
oliwki. Foremki (najlepiej takie do muffinów) smarujemy cienką warstwą
oliwy i nakładamy do nich równe porcje ciasta (do połowy wysokości). Pieczemy 30 minut w temperaturze ok. 180 stopni - do zbrązowienia.4. Placki
tuńczykowe1 puszka
tuńczyka w sosie własnym2
jajka2 łyżki
otrębów owsianych i pszennychsłodka i ostra mielona
paprykaświeżo zmielony
pieprzszczypta
soliposiekany
szczypiorekOdsączonego
tuńczyka łączymy z
jajkami, dodajemy resztę składników i smażymy na rozgrzanej patelni teflonowej z obu stron do zrumienienia.Gotowe placki posypujemy świeżym
szczypiorkiem.5.
Jajka z
łososiem2
jajka100 g
wędzonego łososia1/4 szklanki
mlekaSzczypiorekSzczypta
soliŚwieżo zmielony
pieprzJajka rozbełtać z
mlekiem i wlać na rozgrzaną patelnię. Kiedy zaczną się ścinać, dodajemy pokrojonego
łososia,
sól i
pieprz. Gotowe danie posypujemy
szczypiorkiem.6.
Serek wiejski z
kurczakiem1
filet z kurczaka1 opakowanie
serka wiejskiegoSzczypiorekNatka pietruszki1
pomidor1 mały
ogóreksól i
pieprz do smaku
Filet z kurczaka gotujemy na parze lub w wodzie z odrobiną
soli, następnie kroimy w kostkę.
Szczypiorek i
natkę siekamy,
pomidora i obranego
ogórka kroimy w kostkę.Składniki łączymy z
serkiem wiejskim i doprawiamy
solą i
pieprzem.Taką
sałatkę możemy wziąć ze sobą do pracy.