ßßß Cookit - przepis na Słodko kwaśny kurczak chiu chow

Słodko kwaśny kurczak chiu chow

nazwa

Wykonanie

Długi Weekend się zakończył więc można wrócić do prawideł dnia powszedniego - u mnie takim zwyczajnym dniem jest spędzenie czasu w kuchni a za tym najbardziej się stęskniłam. Jedzenie grillowanej kiełbachy zupełnie mnie nie zachwyca, choć grillowałam cukinię i inne ulubione warzywka, jednak najzwyczajniej w świecie brakowało mi makaronu, który uwielbiam w każdej postaci a najprościej w rosole.
Miałam wyjść tylko na straganik po warzywa, pognało mną do czegoś większego i z większymi zakupami wróciłam z radochą na twarzy, ponieważ w drodze wymarzyłam sobie chińszczyznę a to dlatego, że wczoraj gdy tylko wtargałam walizki do domu, włączyłam Tv Kuchnię i kogo tam zobaczyłam? Ken Hom we własnej osobie stoi przede mną i gotuje...powiedźmy, że dla mnie- marzenie :_) Napatrzyłam się na niego, podsłuchałam kilka wskazówek, a że posiadam w swojej małej jeszcze według mnie bibliotece kulinarnej jego autorską książkę "Prosta kuchnia chińska" to sobie ugotowałam...zamiast wieprzowiny kurczak w sosie słodko kwaśnym- rewelacja! Kto by nie chciał zjeść czegoś równie pysznego po pięciodniowym objadaniu się goframi, kremówkami i ciągłym grillowaniu? Nikt nie musiał mnie namawiać bym poszła "na swoje" stanąć przy kuchennym blacie :) a danie jak najbardziej godne polecenia!
Autor: Ken Hom "Łatwa kuchnia chińska"
Składniki: na 4 porcje
450g filetu z kurczaka
1 białko ( pominęłam )
4 łyżki wody (pominęłam)
175g obranych kasztanów
2 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
2 łyżki wina ryżowego
1 1/2 łyżki cukru
2 łyżeczki soli (pominęłam)
1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu
100g marchewek
100g żółtej papryki
100g czerwonej papryki
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
50g dymki
75g odcedzonych owoców liczi
150ml bulionu klasycznego
1 łyżka sosu jasnego sojowego
2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
2 łyżki oleju sezamowego
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki świeżo mielonego białego pieprzu
1 1/2 łyżki octu jabłkowego
1 łyżka cukru
2 łyżki koncentratu pomidorowego lub keczupu
2 łyżeczki mąki kukurydzianej z 1 łyżką wody (użyłam 2 łyżek wody)
kolendra do przybrania
Dodałam od siebie:
250g grzybów Shitake
garść pokrojonych zielonych młodych liści kapusty
makaron Mie (przygotowany według przepisu na opakowaniu)
Przygotowanie:
Mięso pokroić na kawałki. Dodać jako marynatę jasny i ciemny sos sojowy, wino ryżowe, cukier, sól, pieprz, i mąkę kukurydzianą. Wszystko dobrze wymieszać i pozostawić na 20 minut.
Pokroić warzywa: paprykę w większe kawałki, marchew na ukos, kapustę poszatkować na drobne pasy, dymkę pokroić na ukos. Wszystko odstawić i zacząć przygotowywać sos.
W dużym garnku wymieszać i zagotować wszystkie składniki sosu oprócz mąki zmieszanej z wodą.
Wrzucić pokrojone warzywa. Dodać mąkę z wodą i gotować 2 minuty tak by sos się dusił.W tym czasie rozgrzać bardzo mocno wok i na dwóch łyżkach oleju sezamowego usmażyć całe zamarynowane mięso często mieszając. Do sosu dodać owoce liczi, wymieszać, połączyć z usmażonym mięsem i podawać od razu. Ja podałam z makaronem Mie.
Smacznego!
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2012/05/sodko-kwasny-kurczak-chiu-chow.html