Wykonanie
Długi Weekend się zakończył więc można wrócić do prawideł dnia powszedniego - u mnie takim zwyczajnym dniem jest spędzenie czasu w kuchni a za tym najbardziej się stęskniłam. Jedzenie grillowanej kiełbachy zupełnie mnie nie zachwyca, choć grillowałam
cukinię i inne ulubione warzywka, jednak najzwyczajniej w świecie brakowało mi
makaronu, który uwielbiam w każdej postaci a najprościej w rosole.Miałam wyjść tylko na straganik po warzywa, pognało mną do czegoś większego i z większymi zakupami wróciłam z radochą na twarzy, ponieważ w drodze wymarzyłam sobie chińszczyznę a to dlatego, że wczoraj gdy tylko wtargałam walizki do domu, włączyłam Tv Kuchnię i kogo tam zobaczyłam? Ken Hom we własnej osobie stoi przede mną i gotuje...powiedźmy, że dla mnie- marzenie :_) Napatrzyłam się na niego, podsłuchałam kilka wskazówek, a że posiadam w swojej małej jeszcze według mnie bibliotece kulinarnej jego autorską książkę "Prosta kuchnia chińska" to sobie ugotowałam...zamiast
wieprzowiny kurczak w
sosie słodko kwaśnym- rewelacja! Kto by nie chciał zjeść czegoś równie pysznego po pięciodniowym objadaniu się goframi, kremówkami i ciągłym grillowaniu? Nikt nie musiał mnie namawiać bym poszła "na swoje" stanąć przy kuchennym blacie :) a danie jak najbardziej godne polecenia!

Autor: Ken Hom "Łatwa kuchnia chińska"Składniki: na 4 porcje450g
filetu z kurczaka1
białko ( pominęłam )4 łyżki
wody (pominęłam)175g obranych
kasztanów2 łyżki jasnego
sosu sojowego1 łyżka ciemnego
sosu sojowego2 łyżki
wina ryżowego1 1/2 łyżki
cukru2 łyżeczki
soli (pominęłam)1/2 łyżeczki zmielonego
pieprzu100g
marchewek100g
żółtej papryki100g
czerwonej papryki1 łyżeczka
mąki kukurydzianej50g
dymki75g odcedzonych
owoców liczi150ml
bulionu klasycznego1 łyżka sosu jasnego
sojowego2 łyżeczki ciemnego
sosu sojowego2 łyżki
oleju sezamowego1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki świeżo mielonego
białego pieprzu1 1/2 łyżki
octu jabłkowego1 łyżka
cukru2 łyżki
koncentratu pomidorowego lub
keczupu2 łyżeczki
mąki kukurydzianej z 1 łyżką
wody (użyłam 2 łyżek
wody)
kolendra do przybraniaDodałam od siebie:250g
grzybów Shitakegarść pokrojonych zielonych
młodych liści
kapustymakaron Mie (przygotowany według przepisu na opakowaniu)Przygotowanie:
Mięso pokroić na kawałki. Dodać jako marynatę jasny i ciemny
sos sojowy,
wino ryżowe,
cukier,
sól,
pieprz, i
mąkę kukurydzianą. Wszystko dobrze wymieszać i pozostawić na 20 minut.Pokroić warzywa:
paprykę w większe kawałki,
marchew na ukos,
kapustę poszatkować na drobne pasy,
dymkę pokroić na ukos. Wszystko odstawić i zacząć przygotowywać sos.W dużym garnku wymieszać i zagotować wszystkie składniki sosu oprócz
mąki zmieszanej z
wodą.Wrzucić pokrojone warzywa. Dodać
mąkę z
wodą i gotować 2 minuty tak by sos się dusił.W tym czasie rozgrzać bardzo mocno wok i na dwóch łyżkach
oleju sezamowego usmażyć całe zamarynowane
mięso często mieszając. Do sosu dodać
owoce liczi, wymieszać, połączyć z usmażonym
mięsem i podawać od razu. Ja podałam z
makaronem Mie.Smacznego!