Wykonanie

Pisząc artykuł o tajskim
curry wiedziałam już, że chcę
mieć kolejną książkę z tej
serii i tego autora; bardzo chciałam poczytać o kuchni chińskiej z pierwszej, chińskiej ręki. Nie jest to spore wydawnictwo, ale bardzo staranne, szanujące nabywcę: tłumaczenie jest rzetelne, nie natykam się na literówki, a zdjęcia są piękne. Przepisy - zróżnicowane, jasne, uporządkowane i skuteczne.Z kolei słodko-kwaśne chodziło za mną już od dawna – w zasadzie z cyklu: „przeproś się z
cukrem i
owocami w słonym daniu”. Przeprosiłam się na dobre, i tylko śnią mi się po nocach kolejne
owoce do tego celu.Przepis (nieco zmodyfikowany) Ken'a Hom'a z książki „Łatwa kuchnia chińska”, wydawnictwa BBC.Składniki (na 2-3 porcje):marynata :1 łyżka jasnego
sosu sojowego2 łyżeczki ciemnego
sosu sojowego2 łyżki półwytrawnej
marsali lub
sherry (lub łyżeczka
octu ryżowego i pół łyżeczki
cukru)1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej450g
piersi kurczaka (pokrojonej na kąski)50g (garść)
dymki1 średnia
marchewka1
czerwona papryka1
pomarańczaolej słonecznikowy, rzepakowy lub z pestek
winogronsos:150ml (nieco więcej niż pół szklanki)
bulionu (nie gorącego)1 łyżka jasnego
sosu sojowego2 łyżeczki ciemnego
sosu sojowego2 łyżeczki
oleju sezamowegoszczypta
soliszczypta
pieprzu1½ łyżki
octu ryżowego lub
jabłkowego1 łyżka
cukru2 łyżki
keczupu2 łyżeczki
mąki ziemniaczanejdymka lub gruby
szczypior do posypania

Wymieszać składniki marynaty, wmieszać
mięso, odstawić.
Marchew pokroić na skośne plastry,
paprykę na niewielkie kwadraty,
dymkę posiekać na plasterki.
Pomarańczę obrać ze skóry i białej podskórnej warstewki; wykroić z niej miąższ bez błonek. Odstawić.W dużej szklance, kubku lub miarce wymieszać składniki sosu, odstawić.Rozgrzać wok, patelnię lub duży, szeroki rondel o grubym nieprzywierającym dnie; wlać
olej.Na rozgrzany tłuszcz wyłożyć
mięso; smażyć ciągle mieszając, ok. 2 minut.Dodać
dymkę,
marchew,
paprykę; smażyć na umiarkowanie mocnym ogniu przez minutę, ciągle mieszając.Jeszcze raz dokładnie wymieszać sos (zebrać
mąkę z dna naczynia), wlać do rondla i od razu wymieszać całość. Gdy się zagotuje – ocenić konsystencję sosu; jeżeli jest za gęsty – dodać odrobinę
wody.Całość przykryć pokrywką i zmniejszyć ogień (sos powinien bulgotać); gotować 3-4 minuty.W razie potrzeby sos jeszcze rozrzedzić lub zagęścić (dodając szczyptę
mąki ziemniaczanej zmieszanej z kilkoma łyżkami zimnej
wody, rozprowadzonej gorącym sosem; zagotowując całość).Ewentualnie doprawić do smaku, zdjąć z ognia, wmieszać
pomarańcze.Podawać z
ryżem lub
makaronem sojowym, posypać
szczypiorem.