ßßß Cookit - przepis na P i d e...rodzaj tureckiej pizzy

P i d e...rodzaj tureckiej pizzy

nazwa

Wykonanie

O kuchni tureckiej wiem tyle, że serwowany tłusty bakłażan po prostu jest najlepszy a napój zwany ayranem świetnie koi pragnienie. Poszłam jednak nieco do przodu próbując smaku tureckiej pizzy, która nosi nazwę pide choć jest to zasadniczo okrągły puszysty placek z białej mąki, fantazyjnie ponacinany w kratkę, który można kupić u obwoźnych sprzedawców, i który świetnie się sprawdza do przegryzania kebaba. Jest trochę większy niż arabska pita, ale sens ma ten sam. Natomiast w modelu z nadzieniem przybiera kształt wypełnionej czymś prostym łódki. Nadzienie jest bardzo proste, wystarczy mieć pod ręką tłusty biały ser, najlepiej jeśli jest owczy, trochę przypominający fetę, pomidor, kiełbasę lub baraninę czy jagnięcinę, ewentualnie wbić na wierzch jajko. Pide na potrzeby biznesu turystycznego jest przez Turków reklamowane jako "Turkish pizza".
Moją wersją pide jest ta bardziej męska czyli mielona baranina ale może być również siekana, której smaku nie da się zapomnieć. Baraninę jadłam po raz pierwszy, w Poznaniu można ją zakupić na ul. Poznańskiej. Mięso nie ma żadnego zapachu ani też smaku a doprawione kuminem, miętą, czarnuszką i chili jest po prostu wyśmienite! ja na wierzch dodałam kilka kosteczek sera fety i podałam z sosem czosnkowym.
Pide robi się również w wersji bezmięsnej ze szpinakiem, często pomidorami i kolejną w takiej wersji zamierzam przygotować. Czym różni się tureckie pide od klasycznej włoskiej pizzy?
przede wszystkim pide nie smaruje się tradycyjnym włoskim sosem pomidorowym ale za to mięso łączy się z krojonymi pomidorami i innymi pysznymi, ulubionymi warzywami. Jak to ugryźć? Turcy pide kroją na plastry ale można swobodnie chwycić ją w ręce i przygryzać, ja właśnie tak ją podgryzałam :)
Afiyet olsun! – Smacznego!
Pide kusbasi
źródło: Podróże kulinarne. Kuchnia turecka.
Składniki: na 4 łódeczki
450 g mąki
150 ml letniej wody
20 g drożdży
szczypta cukru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oleju
2 łyżki jogurtu ( dałam 3 łyżki )
nadzienie:
1/2 czerwonej papryki bez gniazda nasiennego, pokrojonej w drobną kostkę (dałam całą )
2 pomidory, obrane ze skórki, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojonych w kostkę
pęczek tymianku, grubo posiekany
pęczek dymki pokrojonej w kostkę ( użyłam cebuli + 3 ząbki czosnku )
250 g mięsa mielonej baraniny ( użyłam 400g )
2 łyżki oleju
1 łyżeczka nasion czarnuszki (roztarłam w moździerzu )
1 łyżeczka kuminu
sól
świeżo zmielony pieprz ( dodałam chili oraz miętę )
Wykonanie:
ciasto: Drożdże rozpuszczamy z cukrem w 150 ml letniej wody, dodajemy sól, olej, jogurt i mąkę i wyrabiamy gładkie ciasto.Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. godzinę.
nadzienie: Mięso mielone smażymy na oleju, aż będzie kruche, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy. Dodajemy do niego cebulę, czosnek, chili, kumin, pomidory, paprykę, tymianek i nasiona czarnuszki, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto dzielimy na 4 lub 8 mniejszych części, z każdej formujemy owalny placek. Nakładamy farsz, ciasto zawijamy w formę łódki. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 225°C.
Smacznego !
Dodaję do akcji:
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2012/09/p-i-d-erodzaj-tureckiej-pizzy.html