ßßß Cookit - przepis na Pide z mięsem mielonym.

Pide z mięsem mielonym.

nazwa

Wykonanie

Tureckie pide to taka włoska pizza. Bardzo lubię takie małe domowe z różnym nadzieniem. W Turcji zazwyczaj podają długie pide, pokrojone w poprzek na małe porcje. Moje domowe to łódeczki 18cm są bardzo poręczne w jedzeniu.
Składniki - 4 sztuki.
Ciasto.
225g mąki pszennej
10g drożdży
1/4 łyżeczki cukru
60ml letniej wody
1 łyżka oleju
2 łyżki jogurtu
1/2 łyżeczki soli
Nadzienie.
130g mięsa mielonego
1/3 papryki czerwonej
1 pomidor
1 cebula
1 łyżka tymianku
1 łyżeczka czarnuszki
1 łyżka oleju
sól, pieprz do smaku
Wykonanie.
Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Połączyć z resztą składników (mąkę przesiać) i dobrze wyrobić na gładkie ciasto. Ciasto przetrzeć naoliwionymi dłońmi ,przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1 h.
Teraz robimy nadzienie.
Mielone mięso (w Turcji baranina, u mnie akurat wieprzowe ) przesmażyć na oleju ,aż będzie kruche. Posolić, posypać pieprzem.
Warzywa pokroić w drobną kostkę ,wymieszać z mięsem. Dodać posiekany tymianek i czarnuszkę. Doprawić do smaku.
Wyrośnięte ciasto zagnieść ,podzielić na 4 części, wywałkować 4 owalne placki.
Na placki nałożyć nadzienie i zawinąć w łódeczki. Ciasto posmarować masłem lub jajkiem.
Piec 20 min, ostatnie 5 min z termoobiegiem, w temp.225stop.
Pide to doskonała przekąska ,dodatek do zup, a może stanowić samodzielne danie.
Smacznego.
Źródło:http://edicook.blogspot.com/2014/03/pide-z-miesem-mielonym.html