Wykonanie
Tureckie
pide to taka włoska pizza. Bardzo lubię takie małe domowe z różnym nadzieniem. W Turcji zazwyczaj podają długie
pide, pokrojone w poprzek na małe porcje. Moje domowe to łódeczki 18cm są bardzo poręczne w jedzeniu.

Składniki - 4 sztuki.Ciasto.225g
mąki pszennej10g
drożdży1/4 łyżeczki
cukru60ml letniej
wody1 łyżka
oleju2 łyżki
jogurtu1/2 łyżeczki
soliNadzienie.130g
mięsa mielonego1/3
papryki czerwonej1
pomidor1
cebula1 łyżka
tymianku1 łyżeczka
czarnuszki1 łyżka
olejusól,
pieprz do smakuWykonanie.
Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Połączyć z resztą składników (
mąkę przesiać) i dobrze wyrobić na gładkie ciasto. Ciasto przetrzeć naoliwionymi dłońmi ,przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1 h.Teraz robimy nadzienie.
Mielone mięso (w Turcji
baranina, u mnie akurat wieprzowe ) przesmażyć na
oleju ,aż będzie kruche. Posolić, posypać
pieprzem.Warzywa pokroić w drobną kostkę ,wymieszać z
mięsem. Dodać posiekany
tymianek i
czarnuszkę. Doprawić do smaku.Wyrośnięte ciasto zagnieść ,podzielić na 4 części, wywałkować 4 owalne placki.Na placki nałożyć nadzienie i zawinąć w łódeczki. Ciasto posmarować
masłem lub
jajkiem.Piec 20 min, ostatnie 5 min z termoobiegiem, w temp.225stop.
Pide to doskonała przekąska ,dodatek do zup, a może stanowić samodzielne danie.Smacznego.