ßßß Cookit - przepis na Placek z mięsem (po turecku)

Placek z mięsem (po turecku)

nazwa

Wykonanie

Placek jest genialny! Pochodzi z "Kulinarnych podróży" z tomu "Kuchnia turecka". Ten przepis jest delikatnie zmieniony (no, dobra, może trochę bardziej niż delikatnie).
I jest to chyba najlepsze ciasto drożdżowe jakie udało mi się zrobić! Kruche, wyrośnięte, nie czuć w nim tego okropnego posmaku drożdży (choć amatorzy bimbru pewnie nie mają nic przeciwko). Może niezbyt szybkie, bo przecież musi swoje odstać, ale... w czasie, kiedy ciasto rośnie robicie farsz, a potem już tylko... do pieca! Siup!
I co najważniejsze: da się tym najeść! :)
Najpierw placek, później impreza z Asafem : aż sama się zdziwiłam, że dotąd go nie znałam .
Składniki na 2 placki:
200g mąki pszennej
25g otrąb pszennych
18g świeżych drożdży
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka oleju
1 łyżka jogurtu (pełnotłustego)
szczypta cukru
Drożdże rozpuścić w 70ml ciepłej wody, dodać łyżkę mąki i szczyptę cukru. Zostawić na 10 minut w naprawdę ciepłym miejscu.
Mąkę przesiać do dużej miski, wymieszać z otrębami i solą. Dodać do nich drożdże, jogurt i olej. Dokładnie wyrabiać (przez 10 minut), przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
W międzyczasie przygotować farsz:
1/4 czerwonej papryki
1 duży pomidor (bez skórki i gniazd nasiennych)
2 plastry cebuli
trochę posiekanego szczypiorku
200g mielonego mięsa (u mnie indyk)
sól, pieprz, oregano
olej (do smażenia)
Paprykę i pomidora pokroić w drobną kostkę. Cebulę drobno posiekać. Mięso wymieszać ze szczyptą soli, pieprzu i oregano.
Usmażyć mięso na oleju razem z pozostałymi składnikami.
Z ciasta uformować 2 owalne placki, nałożyć na nie farsz i zawinąć brzegi do góry.
Piekarnik nastawić na 220 stopni, włożyć placki, kiedy temperatura w piekarniku będzie osiągała, mniej więcej, 150 stopni. Piec przez 15 minut.
Źródło:http://terazjedzmnie.blogspot.com/2012/09/placek-z-miesem-po-turecku.html