Wykonanie

Placek jest genialny! Pochodzi z "Kulinarnych podróży" z tomu "Kuchnia turecka". Ten przepis jest delikatnie zmieniony (no, dobra, może trochę bardziej niż delikatnie).I jest to chyba najlepsze
ciasto drożdżowe jakie udało mi się zrobić! Kruche, wyrośnięte, nie czuć w nim tego okropnego posmaku
drożdży (choć amatorzy bimbru pewnie nie mają nic przeciwko). Może niezbyt szybkie, bo przecież musi swoje odstać, ale... w czasie, kiedy ciasto rośnie robicie farsz, a
potem już tylko... do pieca! Siup!I co najważniejsze: da się tym najeść! :)Najpierw placek, później impreza z Asafem : aż sama się zdziwiłam, że dotąd go nie znałam .Składniki na 2 placki:200g
mąki pszennej25g
otrąb pszennych18g świeżych
drożdży1/4 łyżeczki
soli1 łyżeczka
oleju1 łyżka
jogurtu (pełnotłustego)szczypta
cukruDrożdże rozpuścić w 70ml ciepłej
wody, dodać łyżkę
mąki i szczyptę
cukru. Zostawić na 10 minut w naprawdę ciepłym miejscu.
Mąkę przesiać do dużej miski, wymieszać z
otrębami i
solą. Dodać do nich
drożdże,
jogurt i
olej. Dokładnie wyrabiać (przez 10 minut), przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.W międzyczasie przygotować farsz:1/4
czerwonej papryki1 duży
pomidor (bez skórki i gniazd nasiennych)2 plastry
cebulitrochę posiekanego
szczypiorku200g
mielonego mięsa (u mnie
indyk)
sól,
pieprz,
oreganoolej (do smażenia)
Paprykę i
pomidora pokroić w drobną kostkę.
Cebulę drobno posiekać.
Mięso wymieszać ze szczyptą
soli,
pieprzu i
oregano.Usmażyć
mięso na
oleju razem z pozostałymi składnikami.Z ciasta uformować 2 owalne placki, nałożyć na nie farsz i zawinąć brzegi do góry.Piekarnik nastawić na 220 stopni, włożyć placki, kiedy temperatura w piekarniku będzie osiągała, mniej więcej, 150 stopni. Piec przez 15 minut.