Wykonanie

To taki mój spontaniczny wypiek, bo miałam ochotę upiec coś, ale nie mogłam się zdecydować co. Taki duży "pieróg" nadziany po brzegi wytrawnym farszem będzie świetny na kolację, do zabrania ze sobą w podróż lub jako danie imprezowe. Można podać z
ketchupem lub innymi dipami, my zjedliśmy je z
sałatką z
kapusty pekińskiej i warzyw. Najlepiej smakują na ciepło, ale na zimno też są smaczne. Z podanych składników wyszło mi 8 bardzo dużych sztuk.Składniki:650 g
mąki2
jajka1,5 szklanki
wody45 g
drożdży1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukru2 łyżki
olejułyżka
czarnuszki na farsz:250 g
kapusty kiszonej300 g
mięsa mielonego1
cebula1 ząbek
czosnkusólpieprz2 łyżki
olejuPrzygotować ciasto:
mąkę przesiać.
Wodę podgrzać żeby była letnia, ale nie za gorąca. Wrzucić do niej
drożdże, dodać
cukier i łyżkę
mąki, wymieszać i odstawić na chwilę. Do przesianej
mąki dodać
sól,
olej i jedno
jajko. Wlać rozczyn
drożdżowy i wyrobić ciasto aby było elastyczne i jednolite. Przykryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 45 minut. W tym czasie przygotować farsz:
cebulę posiekać i wrzucić na rozgrzany
olej, zeszklić. Dodać
mięso, podsmażyć i dodać pokrojoną
kapustę. Smażyć chwilę, przyprawić, dodać rozdrobniony
czosnek, dokładnie wymieszać i wystudzić. Ciasto podzielić na 8 części. Z każdej uformować kulkę, rozwałkować ją na koło i na środek nałożyć farsz. Zlepiać brzegi formując kształt pieroga.Układać na blaszce wyłożonej papierem. Smarować rozbełtanym
jajkiem i posypać
czarnuszką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 15-20 minut.


