Wykonanie
nadzienie;1 litr
suszonych grzybów1 duża
cebula2 łyżki
bułki tartejsólpieprz2 łyżki
oleju nierafinowanegociasto;500 g
mąki1
jajko1 szkl
wody1 łyżka
cukruszczypta
soli10 g
drożdżyolej do smażenia na głębokim tłuszczu
Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie , następnie ugotować (ok 15 min) odcedzić, wystudzić i posiekać drobno,
cebulę również posiekać w drobną kosteczkę. Przełożyć
cebulę na patelnię podlać 2-3 łyżkami
oleju i przyrumienić, dodać
grzyby i przyprawić do smaku, poddusić kilka minut, wystudzić nadzienie, dodać
bułkę tartą, wymieszać.
Mąkę wsypać do miski, dodać
sól i
jajko,
wodę wymieszać z
cukrem i
drożdżami dodać do
mąki i zagnieść ciasto. Pozostawić pod ściereczką do podrośnięcia, Wałkować cienko i lepić uszka.Smażyć w głębokim
oleju.