Wykonanie
liczba porcji - 8 szt.czas przygotowania - 45 minSkładniki:- Naleśniki:szklanka
mlekaszklanka
wody1
jajko3/4 szklanki
mąkiszczypta
soli i
cukru-Farsz:około 1kg
kurek ( można zastąpić innymi świeżymi
grzybami )1 duża
cebula1
jajkostołowa łyżka
bułki tartejsól i
pieprz do smaku
olej do posmarowania patelniNaleśniki:Wszystkie składniki mieszamy mikserem aż powstanie gładka masa, odstawiamy by ciasto odpoczęło.Smażymy cienkie placki na patelni wczesniej posmarowanej odrobiną tłuszczu, najlepiej do tego sprawdza się pędzelek maczany w
oleju.Farsz:
Grzyby dusimy w garnku, przez 10 min. dodajemy pokrojoną w kostkę
cebulę.Gdy
cebula sie zeszkli wbijamy
jajko i wsypujemy
bułkę, intensywnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Doprawiamy do smaku.( jeśli użyliśmy
grzybów które puściły dużo
wody np
pieczarki: to trzeba dodać więcej
bułki, tak by masa nie była zbyt wodnista )Na placki nakładamy farsz i składamy, złożone krokiety można obtoczyć w
jajku i
bułce by powstała chrupiąca panierka i smażymy na patelni z obu stron.