ßßß Cookit - przepis na pieczone pierogi z kaszą i kapustą

pieczone pierogi z kaszą i kapustą

nazwa

Wykonanie

Mój mąż zażyczył sobie na obiad pierogi. Zrobiłam ich za dużo, zamrażalnik pełny więc nie miałam co z nimi zrobić. Wpadłam więc na pomysł upieczenia ich, choć nie byłam przekonana, czy to się uda, bo w końcu ciasto pierogowe jest nieszczególne. Mile zaskoczył nas efekt takiego eksperymentu, wyszły z tego świetne chrupiące paszteciki, które mogłabym spokojnie podać na spotkaniu z przyjaciółmi. My takie przekąski zawsze jadamy z sosem czosnkowym, tak też je podałam i tym razem.
Składniki: na ciasto:
300-350 g mąki
220 ml wrzątku
1 jajko
30 ml oleju
szczypta soli na farsz:
50 g kaszy gryczanej
1 cebula
200 g mięsa mielonego
100 g kapusty kiszonej
ząbek czosnku
2 łyżki oleju
sól
pieprz
ostra papryka
łyżeczka ziół prowansalskich
dodatkowo:
1 jajko
łyżka czarnuszki
Najpierw przygotować farsz. Kaszę ugotować w osolonej wodzie. Cebulę posiekać i podsmażyć na złoto, dodać mięso i przyprawy, usmażyć razem. Na końcu dodać pokrojoną kapustę, kaszę i czosnek. Mieszając smażyć jeszcze przez kilka minut. Przestudzić.
Ciasto zagnieść dosypując stopniowo mąkę, aż będzie miało idealną konsystencję. Położyć na podsypanym mąką blacie i przykryć miską, odstawić na 10 minut.
Ciasto rozwałkować cienko i szklanką wycinać koła. Nadziewać farszem i sklejać boki. Jajko rozbełtać i smarować pierogi z obu stron, układać na blaszce do pieczenia i posypać czarnuszką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec aż będą złote czyli około 10 minut.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2015/10/pieczone-pierogi-z-kasza-i-kapusta.html