Wykonanie

Mój mąż zażyczył sobie na obiad pierogi. Zrobiłam ich za dużo, zamrażalnik pełny więc nie miałam co z nimi zrobić. Wpadłam więc na pomysł upieczenia ich, choć nie byłam przekonana, czy to się uda, bo w końcu ciasto pierogowe jest nieszczególne. Mile zaskoczył nas efekt takiego eksperymentu, wyszły z tego świetne chrupiące paszteciki, które mogłabym spokojnie podać na spotkaniu z przyjaciółmi. My takie przekąski zawsze jadamy z
sosem czosnkowym, tak też je podałam i tym razem.Składniki: na ciasto:300-350 g
mąki220 ml wrzątku1
jajko30 ml
olejuszczypta
soli na farsz:50 g
kaszy gryczanej1
cebula200 g
mięsa mielonego100 g
kapusty kiszonejząbek
czosnku2 łyżki
olejusólpieprzostra paprykałyżeczka
ziół prowansalskichdodatkowo:1
jajkołyżka
czarnuszkiNajpierw przygotować farsz.
Kaszę ugotować w osolonej wodzie.
Cebulę posiekać i podsmażyć na złoto, dodać
mięso i
przyprawy, usmażyć razem. Na końcu dodać pokrojoną
kapustę,
kaszę i
czosnek. Mieszając smażyć jeszcze przez kilka minut. Przestudzić.Ciasto zagnieść dosypując stopniowo
mąkę, aż będzie miało idealną konsystencję. Położyć na podsypanym
mąką blacie i przykryć miską, odstawić na 10 minut.Ciasto rozwałkować cienko i szklanką wycinać koła. Nadziewać farszem i sklejać boki.
Jajko rozbełtać i smarować pierogi z obu stron, układać na blaszce do pieczenia i posypać
czarnuszką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec aż będą złote czyli około 10 minut.