Wykonanie
Z wczorajszego obiadu została mi
kasza i trochę sosu
kurkowego, tak więc przygotowanie obiadu zajęło mi dosłownie chwilę.Dla odmiany, aby podać
kaszę gryczaną inaczej niż na sypko, zrobiłam kotlety. Dzieci je uwielbiają.200 g
kaszy gryczanej prażonej (u mnie Młyny Stoisław)3/4 szkl.
płatków owsianych błyskawicznych1 duże
jajko1 duża
cebula1 ząbek
czosnkuostra paprykapieprz,
sólnatka pietruszkiolejDo miski wsypać ugotowaną
kaszę połączyć z
płatkami owsianymi lekko skropionymi
wodą, dodać
jajko, wyciśnięty
czosnek,
cebulę zeszkloną na
oleju. Mocno przyprawić. Jeśli masa po wymieszaniu jest za sucha można dodawać stopniowo odrobinę
wody (jeśli wleje się za dużo, kotlety będą się rozpadać).Formować małe kotlety, obtaczać w
bułce tartej (lub
mące) i smażyć na rozgrzanym
oleju.Szybciej będzie jak po prostu zsuniecie z łyżki masę na patelnię, bez obtaczania i lekko uformujecie kotlety (nie będą one jednak wtedy tak chrupiące i przypieczone na złoto-brązowo).Najlepiej smakują z surówką i
sosem grzybowym (u mnie z
kurkowym: przepis).