ßßß
Hreczanyki to danie pochodzące z Kresów Wschodnich. Są to niewielki kotlety z ugotowanej kaszy gryczanej i mięsa mielonego, doprawione solą, pieprzem i czosnkiem. Wydaje się, że takie połączenie składników to nic specjalnego, a jednak! Kotlety są bardzo smaczne i aromatyczne. I nie tylko kasza nadaje im smak, ale przede wszystkim czosnek, który idealnie pasuje do takiego połączenia składników. Hreczanyki są proste, a zarazem wykwintne. Warto je wprowadzić na stałe do swojego menu :)Hreczanyki tradycyjnie podawano z sosem śmietanowym z czosnkiem, doprawionym solą i pieprzem.Nazwa kotletów pochodzi od słowa gryka, inaczej hreczka. Na Lubelszczyźnie w podobny sposób przyrządza się hreczniaki, z tym że zamiast mięsa do kaszy dodaje się biały ser (twaróg).
Składniki:300 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe)300 g kaszy gryczanej (waga przed ugotowaniem)3 jajka4 ząbki czosnkusól i pieprz do smakuolej do smażeniaKaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić i przestudzić. Do miski przełożyć kaszę, dodać mięso, jajka, czosnek przeciśnięty przez praskę i dobrze posolić. Dodać niecałą łyżeczkę świeżego pieprzu. Z tych składników wyrobić masę, z której dłońmi zwilżonymi wodą formować niewielkie, lekko spłaszczone kotleciki. Smażyć na patelni, na rozgrzanym oleju. Kiedy spód się zrumieni obrócić na drugą stronę i również usmażyć. Przed podaniem odsączyć z nadmiaru tłuszczu kładąc hreczanyki na papierowym ręczniku.
Przepis bierze udział w akcji: