Wykonanie
Hreczniaki- kresowe i staropolskie danie, które postanowiłam wypróbować. Skąd taka nazwa? A no od
kaszy gryczanej. Każdy zna lub słyszał Inwokację z Pana Tadeusza, gdzie w jednym z fragmentów czytamy: "Gryka jak śnieg biała ..." Tak właśnie kwitnie
kasza gryczana. W lwowskich terenach zwana gryką. Stąd rożne nazwy: gryka, hreczka i już mamy wyjaśnienie nazwy Hreczniaki.Kotlety z
kaszy gryczanej jedni robią z
twarogiem, inni z
mięsem mielonym. U mnie z
mięsem. Bardzo wyraziste
smakowo danie, ponieważ jednym ze składników jest również
czosnek (jak ktoś nie lubi nie
daje).Hreczniaki podajemy z sosem i tutaj już nasza inwencja twórcza z jakim. Ja proponuję
grzybowy z boczniaków. Przepis TU
SKŁADNIKI1/2 kg
mięsa ( u mnie wieprzowo - drobiowe)20 dag
kaszy gryczanej prażonej2
jajka2 ząbki
czosnkusól ,
pieprz ,
papryka wg/ własnego smaku.
olej do smażeniaWYKONANIE
Kaszę gryczaną lekko posoloną gotuje zgodnie z proporcjami ( 1 szklanka
kaszy , dwie szklanki
wody). Po ugotowaniu studzimy
Mięso mielimy,
kaszę dodajemy w całości wystudzoną. Do farszu dodajemy
jajka,
przyprawy , przeciśnięty przez praskę
czosnek. Dobrze wyrabiamy. Formujemy kotlety.
Smażymy na małym ogniu dokładnie z obu stron. Hreczniaki podajemy z dowolnym sosem.
SMACZNEGOCzekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.