Wykonanie
Pieczone
buraczki,
kasza gryczana,
czosnek i
mąka pszenna razowa to podstawowe składniki tych placuszków. Robiłam je z myślą o daniu do lunch box'a na uczelnie. Mają piękny, buraczany kolor który przyciąga spojrzenia. Najlepiej smakuje z
jogurtem naturalnym. Wymagają sporego wkładu własnego w przygotowanie lecz ich smak jest wyjątkowy.Porcja na 20 placuszkówSkładniki:2 garście
kaszy gryczanej,4 małe
buraczki,2 ząbki
czosnku,łyżeczka
soli,
pieprz,pół szklanki
mąki pszennej razowej,1 duże
jajko,
olej do smażeniaPrzygotowanie:Na początku najlepiej upiecz lub ugotuj
buraczki. Pieczone nadadzą placuszkom lepszego smaku lecz jeśli gotujesz małą ilość też będą smaczne. Gotuj w wodzie z dodatkiem szczypty
kminku ok. 30 min.Podczas pieczenia
buraczków ugotuj
kaszę. Do garnak wsyp odpowiednią jej ilość i zalej zimną
wodą, aby ją przykryła. Gotuj na niewielkim ogniu od czasu do czasu mieszając, ok. 30 min aż
kasza będzie miękka dolewając
wodę, gdy ta wyparuje.Upieczone
buraczki wystudź i obierz ze skórki, a następnie zblenduj na puree.Ugotowaną
kaszę odstaw na chwilę, aby ostygła. Gdy będzie letnia dodaj puree, rozgnieciony
czosnek,
jajko,
sól,
pieprz oraz
mąkę. Dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły. Na patelni rozgrzej 4 łyżki
oleju. Na rozgrzanym
oleju smaż placuszki. Podawaj z
sosem czosnkowym lub
jogurtem naturalnym.