Wykonanie
Paszteciki fińskie od lat często robimy z mamą na wszelkie przyjęcia. Są bardzo dobre na ciepło lub zimno a najlepsze z dipem
czosnkowym. Z reguły podaję je jako dodatek do sałatek.Składniki: na ciasto:250 g
mąki150 g
masła1
jajkałyżeczka
soli4 łyżki
śmietanyrozbełtane
jajko do posmarowaniałyżka
czarnuszkiłyżka
sezamu na nadzienie:300 g
mięsa mielonego200 g
pieczarek100 g
kapusty kiszonej1
cebula1
jajko100 g startego
żółtego seraząbek
czosnkusólpieprzsłodka i
ostra paprykałyżka
olejuMąkę,
masło,
śmietanę,
sól i
jajko zagnieść. Ciasto wstawić do lodówki na czas przygotowania farszu.
Kapustę kiszoną gotować kilka minut i odcedzić.
Cebulę posiekać, zeszklić na
oleju, dodać
mięso i pokrojone
pieczarki. Kiedy
mięso się usmaży, wrzucić
kapustę, dodać
czosnek i przyprawić. Wystudzić, dodać
jajko i
ser. Wymieszać. Ciasto rozwałkować, pokroić na kwadraty. Na każdy nałożyć łyżkę farszu i składać na pół zlepiając brzegi. Paszteciki smarować rozbełtanym
jajkiem i posypać
sezamem i
czarnuszką. Widelcem posypanym
mąką można ładnie wykończyć brzegi ciasta. Piec w 200*C kilkanaście minut, aż będą złote.