ßßß
Paszteciki fińskie od lat często robimy z mamą na wszelkie przyjęcia. Są bardzo dobre na ciepło lub zimno a najlepsze z dipem czosnkowym. Z reguły podaję je jako dodatek do sałatek.Składniki: na ciasto:250 g mąki150 g masła1 jajkałyżeczka soli4 łyżki śmietanyrozbełtane jajko do posmarowaniałyżka czarnuszkiłyżka sezamu na nadzienie:300 g mięsa mielonego200 g pieczarek100 g kapusty kiszonej1 cebula1 jajko100 g startego żółtego seraząbek czosnkusólpieprzsłodka i ostra paprykałyżka olejuMąkę, masło, śmietanę, sól i jajko zagnieść. Ciasto wstawić do lodówki na czas przygotowania farszu. Kapustę kiszoną gotować kilka minut i odcedzić. Cebulę posiekać, zeszklić na oleju, dodać mięso i pokrojone pieczarki. Kiedy mięso się usmaży, wrzucić kapustę, dodać czosnek i przyprawić. Wystudzić, dodać jajko i ser. Wymieszać. Ciasto rozwałkować, pokroić na kwadraty. Na każdy nałożyć łyżkę farszu i składać na pół zlepiając brzegi. Paszteciki smarować rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem i czarnuszką. Widelcem posypanym mąką można ładnie wykończyć brzegi ciasta. Piec w 200*C kilkanaście minut, aż będą złote.