ßßß Cookit - przepis na paszteciki fińskie

paszteciki fińskie

nazwa

Wykonanie

Paszteciki fińskie od lat często robimy z mamą na wszelkie przyjęcia. Są bardzo dobre na ciepło lub zimno a najlepsze z dipem czosnkowym. Z reguły podaję je jako dodatek do sałatek.
Składniki: na ciasto:
250 g mąki
150 g masła
1 jajka
łyżeczka soli
4 łyżki śmietany
rozbełtane jajko do posmarowania
łyżka czarnuszki
łyżka sezamu na nadzienie:
300 g mięsa mielonego
200 g pieczarek
100 g kapusty kiszonej
1 cebula
1 jajko
100 g startego żółtego sera
ząbek czosnku
sól
pieprz
słodka i ostra papryka
łyżka oleju
Mąkę, masło, śmietanę, sól i jajko zagnieść. Ciasto wstawić do lodówki na czas przygotowania farszu. Kapustę kiszoną gotować kilka minut i odcedzić. Cebulę posiekać, zeszklić na oleju, dodać mięso i pokrojone pieczarki. Kiedy mięso się usmaży, wrzucić kapustę, dodać czosnek i przyprawić. Wystudzić, dodać jajko i ser. Wymieszać. Ciasto rozwałkować, pokroić na kwadraty. Na każdy nałożyć łyżkę farszu i składać na pół zlepiając brzegi. Paszteciki smarować rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem i czarnuszką. Widelcem posypanym mąką można ładnie wykończyć brzegi ciasta. Piec w 200*C kilkanaście minut, aż będą złote.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2014/11/paszteciki-finskie.html