Wykonanie
Dzisiaj mam ciekawą propozycję na danie, które można zaserwować gościom. Jest to przekładaniec zawierający warstwy 2 gatunków
mięs,
pieczarki i
żółty ser. Wszystko jest wykończone warstwą
śmietany, bogato oprószonej
przyprawami. Porcja jest dość duża, więc najlepiej zaplanować ją na jakąś imprezę. Danie jest znakomite na ciepło i bardzo dobrze smakuje także na zimno.
Źródło: Ewa WachowiczSkładniki:1 i 1/2 kg
piersi z kurczakaprzyprawa do kurczakasól,
pieprzolej do smażenia80 dag
pieczarek2
cebulemasło do smażenia30 dag
sera żółtego1 kg
mięsa mielonegobułka namoczona w
mlekujajko4 ząbki
czosnku szklanka gęstej
śmietanyFilety z kurczaka podzielić na mniejsze kawałki, oprószyć
przyprawami,
sola i
pieprzem. Ułożyć w formie do zapiekania, posmarować niewielką ilością
oleju.
Pieczarki i jedną
cebulę pokroić i podsmażyć na łyżce
masła,przyprawić
solą i
pieprzem, wyłożyć na filety. Na
pieczarki z
cebulą zetrzeć
ser żółty- na tarce o grubych oczkach, Na
ser wyłożyć warstwę przygotowanego
mięsa mielonego-do
mięsa dodać namoczoną w
mleku bułkę,
jajko, posiekany
czosnek oraz
cebulę usmażoną na łyżce
masła. Przyprawić
solą i
pieprzem i wyrobić. Wyrównać i docisnąć.
Śmietanę wymieszać z
przyprawami i wyłożyć na
mięso. Wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 1 godzinę. Jeśli wypłynie zbyt dużo
wody, trzeba ją zlać.Smacznego:)